Je leven is een rechtstreeks gevolg van je verwachtingen - Chanthal Hagedoorn
Blog Je leven is een gevolg

Je leven is een rechtstreeks gevolg van de verwachtingen die je ervan hebt.

Afgelopen vrijdag zat ik bij een online event met meer dan 500 ondernemers. En hoewel zo’n dag compleet online even wennen was, was het niet perse slechter dan een live event op locatie. Sterker nog, ik vond het wel fijn zo in mijn eigen bubble op mijn eigen kantoor, met mijn sloffen aan. Al moet ik zeggen dat ik het connecten op een locatie met andere toffe ondernemers ook altijd erg fun vind om te doen, maar het is maar net welke insteek je kiest.

Ik kwam om te leren, om inspiratie op te doen en om een aantal besluiten te nemen. En dat heb ik gedaan. Ik zorg er dan ook zelf voor dat ik ga halen wat ik nodig heb. Niet alleen op dit online event, maar waar ik ook ben.

En juist dat stuk, hoe je zelf bepaalt om met zaken om te gaan, dat maakt nou net het verschil in je bedrijf. Weet je? Ik heb wel eens mensen ontmoet die altijd en overal wat te zeiken hebben. Die zitten, heel eerlijk, dan ook al snel in mijn allergie. Mensen die van mening zijn dat hun coach hen niet goed genoeg verder helpt, die zeggen vast te zitten tussen hun bedrijf willen laten groeien en een loondienstbaan, die zeggen te willen adverteren maar niet willen investeren, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Echt, het spijt me dat ik hier direct in de eerste zinnen al zo van leer trek, maar dit zit me hoog en ik vind hier wat van. Wanneer in hemelsnaam heb je dan besloten om het resultaat van jouw bedrijf afhankelijk te laten zijn van iets of iemand anders?

Als ik vind dat mijn coach me niet genoeg ziet, is dit dan haar schuld of de mijne? Had ik dan aan de bel kunnen trekken of moet ze dit maar ruiken? Als ik me ergens voor aanmeld en de eerste 5 minuten komen niet direct binnen, moet ik me dan van binnen opvreten dat het vast niks wordt of kan ik beter geduldig zijn en een open houding blijven houden, want misschien komt er toch nog wel iets waardevols wat ik nu nog niet kan zien? En als ik een groot bereik wil hebben dan kan ik vervolgens niet zeggen dat ik geen cent aan advertenties uit wil geven en wel verwachten honderden nieuwe deelnemers aan te trekken voor bijvoorbeeld een training. Zal ik dan niet duizend euro investeren, terwijl ik met 1 verkoop de onkosten hiervan er al uit heb?

Bovenstaande is natuurlijk maar een voorbeeld, maar het zou je verbazen hoeveel tegenstrijdigheid ik hoor van ondernemers. Ze praten hunzelf tegen, zonder dat ze het soms zelf door hebben. Je kunt niet het ene willen of ergens van vinden, zonder het andere ervoor te doen of je mening te uiten. Hoe vervelend ook, dit zit in jou. Je hebt naar jezelf en naar je eigen houding hierin te kijken.

En ja, ik heb een aantal jaren geleden ook wel eens iets gevolgd waarbij er niet werd nagekomen wat er wel was beloofd, en dan heb ik het puur over feitelijke zaken van hoeveel keer er van iets zou zijn of hoeveel contactmomenten er zouden plaats vinden. Daarin ben ik altijd heel duidelijk, kom na met wat je aan de voorkant beloofd. Dat is niet wat ik hier bedoel.
Maar heel eerlijk, zelfs uit dit gebeuren heb ik mijn learnings gehaald.

Er is echter een grijs gebied als je het hebt over resultaten in je bedrijf. En omdat sommige stukken nog te spannend zijn om aan te kijken of te doen zijn we wel eens geneigd de verantwoordelijkheid over iets bij een ander neer te leggen. En hey, niets menselijks is mij vreemd. Maar herken het alsjeblieft bij jezelf. Want ja, aan alles wat we doen met anderen kleven bepaalde verwachtingen. En die kunnen soms echt funest zijn.

Dat betekent niet dat je geen verwachtingen mag hebben. Juist wel. Ze helpen ons ook.
Kijk echter liever naar de verwachtingen die je van jezelf hebt. Die mogen ook hoog zijn, uitdagend zelfs. Maar wees open, eerlijk en zie alles op dat pad veel meer als een proces. Bij jezelf. En daarmee ook bij de ander. En ergens daartussen ontmoet je elkaar.

 

“Je leven is een rechtstreeks gevolg van de verwachtingen die je ervan hebt.”

365 dagen succesvol

 

Hoe sneller je kunt omgaan met tegenslag in je bedrijf, verwachtingen van iets die niet blijken te kloppen kunt aanpassen, om kunt gaan met veranderingen…dat maakt je een groeiende ondernemer. We leven nu eenmaal in een constante veranderende wereld en daarin zit juist voor ons ondernemers een enorme voorsprong om hier op in te haken. Juist omdat je als zelfstandig ondernemer zaken veel sneller kunt ombuigen, besluiten kunt nemen in je bedrijf en kunt inhaken op waar behoefte aan is.

Moet je dit wel doen, natuurlijk. Niet blijven zitten, mopperen of wijzen naar de ander.

Volgens mij snap je mijn punt wel. Als je namelijk echt die andere kant toe laat, zelf het voortouw durft te nemen, ervoor zorgt dat dat in je business komt wat je nodig hebt, niet alleen A roept maar ook B gaat doen, dan pak je jouw leiderschap en gaan zaken voor je versnellen in je bedrijf.

En ik zeg dit niet om een vinger te wijzen naar iemand, of te zeggen dat mijn klanten dit doen. Ik denk namelijk dat we dit allemaal wel eens hebben gedaan. Maar hoe eerder je hiervan bewust bent of hier iets van herkent in een toekomstige situatie, vraag jezelf dan eens af: Hoe kan ik dit het beste positief ombuigen? Wat kan IK er aan doen om het voor mij wel te doen slagen, waar je ook bent of waar je ook mee bezig bent. Succes is namelijk iets waar je voor kunt kiezen, altijd en overal.

Allright, mijn Zalige Zoete Zondagse Zinnen zijn natuurlijk vaak niet zalig zoet, dat weet je van me. Ik hoop dat je hiermee naar binnen durft te kijken bij jezelf hoe iets bij jou zit, hoe jij dit doet. En dan mag je het zelfs oneens met mij zijn, all fine by me.

Ik wil je wel bedanken als trouwe lezer en inmiddels ook als luisteraar. Want inmiddels is de 4e aflevering van de Hoogvliegers Podcast online. Deze gaat dit keer over het onderwerp sales, ook een favoriet onderwerp van me dat betrekking heeft op zoveel lagen. Dus als je behoefte hebt aan een totaal ander onderwerp als hierboven met praktische tips, luister dan nu de podcast via Spotify of iTunes of via mijn website.

Ennuh, op zoek naar nog meer praktische tips? Zoals ik al eerder heb vermeld ga ik van 14 t/m 17 september iets tofs doen. Iedere dag ga ik een masterclass geven met een bepaald onderwerp, met als overkoepelend thema ‘zichtbaarheid’. Ik wil je in deze dagen de kracht van zichtbaarheid laten ervaren. Hoe je zichtbaar kunt en mag zijn op je eigen wijze in je bedrijf, met jouw visie, gekoppeld aan jouw doelen en je hiermee de leukste klanten zult aantrekken. Het mooiste is, het is helemaal gratis! Je kunt je hier alvast aanmelden. Ik reken op je.

 

PS: Dit zijn 2 manieren waarmee ik je kan helpen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf dat past bij jou. Kijk maar of er iets voor je bij zit:

  1. Wil je meer vervulling en winst in je business ervaren door het creëren van een definitieve waarde omslag in je positionering en mindset en nu echt doorgroeien? Boek dan hier je call met me voor mijn jaarprogramma.
  2. Iedere maand gaan kort de deuren open voor de LevelUP! Mastermind. Iedere maand staat in het teken van een ander topic. Je krijgt iedere maand een masterclass over dit topic, een Q&A waar je me al je vragen over business en persoonlijke groei mag stellen, een daadwerkelijke online mastermindsessie waar je zelf je case inbrengt, en iedere maandag een korte live van mij om je een boost te geven voor de week die komen gaat in een besloten facebookgroep. Daarnaast krijg je nog vele extra’s van me daar en toffe bonussen.
    Je kan per maand in- en uitstappen. Check it out! 😊

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven