Vrijheid vs. verantwoordelijkheid

Deze week heb ik een weekje vrij. Althans. Mijn kinderen hebben meivakantie en naast dat we allemaal leuke dingen doen en genieten, doe ik heel af en toe toch nog iets voor mijn bedrijf. Misschien herken je het? Voor mij reden er een blog over te schrijven. Ook deel ik een aantal zaken met je die ik nog niet eerder heb gedeeld en vrij persoonlijk zijn.

We zijn zo vaak bezig met the next thing. Het volgende dat in het verschiet ligt. Of iets dat we willen bereiken. De business zit bij veel ondernemers die ik ken 24-7 in het hoofd, ook als ze niet werken. Dit zou impliceren dat een ondernemer nooit vrij is. Wat enorm cru is, want de meeste ondernemers noemen als antwoord waarom ze ooit met hun onderneming zijn begonnen… juist ja, ‘vrijheid’.

Daarom zou ‘vrijheid’ volgens mij nooit de reden moeten zijn om met een business te starten. Ik heb, denk ik, nog nooit zo hard gewerkt sinds ik ondernemer ben. Maar wat absoluut waar is, is dat ik wel de vrijheid ervaar om zelf mijn tijd in te delen, zelf kies met wie ik wil werken, wat ik wil doen met mijn bedrijf, en welk resultaat ik nastreef. Want ja, ook daar ben ik natuurlijk zelf en alleen maar verantwoordelijk voor. Met die vrijheid komt namelijk ook een verantwoordelijkheid. En dat is er een die niet iedere ondernemer pakt voor zichzelf.

Soms heb je je verantwoordelijkheid te pakken om net dat te doen om je omzet van die maand te halen, terwijl het buiten bloedheet is, weekend is en jij nog even door loopt door te bikkelen. Je verantwoordelijkheid pakt om te zien als iets misloopt in je team wat je eigen aandeel daarin is. Ben je vooraf duidelijk genoeg geweest? Zijn er deadlines uitgesproken? Communicatie is key.

En ja, ook je verantwoordelijkheid pakt naar je kinderen. Naar je gezin. Want niet alle ballen kunnen even hoog wanneer je een bedrijf aan het opbouwen bent. Dat betekent dus ook duidelijkheid naar hen. Wanneer ben je er wel, wanneer ben je er niet.
Daarmee vind ik echte aandacht voor mijn kinderen van cruciaal belang. En gaat kwaliteit boven kwantiteit. Het is oké voor mij wanneer jij een andere mening hebt. Zolang jij er maar oké mee bent. Echt oké. Dan pak je namelijk ook je verantwoordelijkheid.

Ondernemers die succesvol zijn maken vaak andere keuzes. Maar iedere keuze heeft een kant van de medaille. En ook al laat ik vaak de kant zien van de medaille waarvan je zou kunnen zeggen dat die minder mooi is, dan nog wil vaak niet iedereen deze kant echt zien. We zien ook liever de mooie kant.
Zo ben ik deze week met mijn gezin een weekje weg. Want ja, ze hebben maar liefst 2 weken meivakantie, een heuse uitdaging voor een beetje ondernemer. Op maandag was ik nog druk met mijn ozb indienen op het vakantieadres. Zo fijn wanneer mijn man dan de kinderen mee neemt naar het zwembad en terug komt met 2 blije snoetjes en tompouces voor een koffie break. Dan snap je het echt hoor. Maar bij mij is er heus wel iets van een schuldgevoel ‘ik had ook met mijn gezin in dat zwembad moeten liggen’.

Iedere dinsdagavond vertrekt mijn man naar zijn moeder om er voor haar te zijn. Hij slaapt er en op woensdag werkt hij daar. Dit gaat al een hele tijd zo. Mantelzorg is hoe dit met een mooi woord heet. Ook in onze vakantie vorig zomer ging dit door. En ook nu in ons weekje weg samen. Ik kan er veel over zeggen, wat dit met ons als gezin doet. Bottom line is dat het soms zwaar is, veel, en het maakt dat er soms minder energie is voor de zaken die thuis op ons liggen te wachten. Ik heb er groot respect voor dat hij het doet (samen met zijn familie) en natuurlijk is dat ook iets wat altijd daar is. Die zorg. We gaan niet 3 weken met het gezin naar Ibiza, maar plannen korte trips. En vaak in de buurt, zodat hij terug kan.

Je begrijpt dat hiermee vakantiedagen samen extra dierbaar voor me zijn. En hallo, ja, dat is dus ook een kant van de medaille. Want iedereen heeft een minder mooie medaille kant. En voel je je, misschien net als ik, soms schuldig over momenten die je ook bij je gezin wilt zijn.

Wat voor mij het allerbelangrijkste is gebleken, is dat ik met die 2 kanten, even oké ben. Inclusief schuldgevoel. Dat stuk ook in de ogen durft te kijken en te zien waar het nu echt over gaat.

En natuurlijk. De verantwoordelijkheid heb je ook te nemen op het stuk zelfzorg. Bij mij iets dat ik makkelijk kan vergeten wanneer ik in de rush zit van mijn dagelijkse werkzaamheden. Niet zozeer op het sporten. Want als oud ‘aerobic instructeur’ blijf ik liefde voelen voor groepslessen. Wat baalde ik dan ook dat ik laatst door een val mijn voet zwaar had gekneusd. Volgende week probeer ik het weer rustig aan op te pakken. Voor mij zit het echt in ontspanning. Even niks doen. Ik kan dat makkelijker in een andere omgeving. Even weg van huis, waar ik ook altijd nog zoveel dingen zie die “moeten”.

En dus tik ik dit stukje nu in een leuk huisje met uitzicht op een hertenweide. En ja. Dat zie jij misschien als werk. Voor mij is zo’n stukje schrijven ook ontspannend. En ik ben er oké mee, daar gaat het om. Plons ik zo met mijn kinderen in het zwembad.

Vrijheid is daarmee niet gratis. Het kost altijd iets. De vraag is dan ook. Niet wat je bereid bent om te doen voor de groei van je onderneming, maar even zo vaak wat je echt bereid bent op te offeren of te laten voor de groei van je bedrijf.

Tof wanneer je een reactie wilt geven hoe dit voor jou is. Dat kan door een reactie te plaatsen onder dit artikel.

Enne, wil je ontdekken hoe ik mijn bedrijf van de grond heb gekregen met al die verschillende kanten van de medailles, hoe ik bijzaken van de hoofdzaken scheid en vol focus kan blijven bouwen? Kom dan naar mijn workshop ‘In 7 stappen je bedrijf nu echt van de grond’ op zaterdagochtend 25 mei (van 09:30 uur – 12:30 uur in Deventer). Voor slechts een zaalbijdrage van 25 euro excl. btw ben je erbij. Meld je aan o.v.v. workshop 25 mei met je bedrijfsgegevens vermeld. Ik hoop dat jij erbij bent. 🙂

Laat een reactie achter