Verander niet de situatie, verander jezelf. - Chanthal Hagedoorn
Blog verander jezelf

Verander niet de situatie, verander jezelf.

Op mijn instagram pagina schreef ik vrijdag een post. Over alles wat er nu gaande is in onze wereld en hoe ik zie dat dit verdeeldheid in de maatschappij met zich mee brengt. Op zijn tijd heb ik het er moeilijk mee. Mijn dochter Zara vroeg laatst “Als ik later groot ben, is corona er dan nog steeds?” Op zo’n moment kan ik wel janken. Dan ben ik verdrietig als ik nadenk wat dit in het leven van een 7-jarig meisje betekent. Ik zou willen dat ze het niet hoefde mee te maken. Ik zou willen dat we dit allemaal niet mee hoefden te maken.

Maar het is. En raakt ons allemaal.

Wel heb ik besloten dat ik me niet langer wil blootstellen aan al het nieuws en berichtgeving hierover. In mijn ogen vaak eenzijdig. De polarisatie is voelbaar en ik merk dat ik mijn eigen pad, mijn gevoel, zo zuiver mogelijk wil houden.

Tegelijkertijd is deze tijd, businesswise, voor veel ondernemers een uitdaging. En een uitdaging kun je zien als iets lastigs, of gewoon, als een uitdaging. Met alles is het natuurlijk maar net wat je er in je hoofd van maakt. Ik geloof dat een goede ondernemer goed kan omgaan met veranderende omstandigheden. Hoe beter je dit kunt, hoe makkelijker het voor je zal worden. Want wat is zeker? En in het ondernemerschap kun je er zelfs je voordeel mee doen als je snel kunt anticiperen op veranderende omstandigheden. Sterker nog, hierin hebben wij als zelfstandig ondernemer een voorsprong op grotere, wat meer loggere organisaties.

Tenminste, zolang je je niet tegen laat houden door je eigen beperkende overtuigingen en niet onnodig blijft vasthouden aan een idee van ‘zo doe ik het nou eenmaal altijd al’. Dat helpt je niet verder. Niet in deze tijd, maar als ik heel eerlijk ben in geen enkele tijd.

Je kracht als ondernemer zit er juist in dat je zekerheid over jezelf mag voelen. Weten dat je ergens heel goed in bent en er altijd manieren zijn om dit te vermarkten. Dat is 100% mijn overtuiging. Je stippen op de horizon blijft plaatsen. En hiermee dus het verschil kent tussen lange termijn vs. korte termijn plannen en visie.

Ik wil je uitnodigen om eens verder te kijken dan het jaar waar we nu in zitten. Wat is jouw visie, wat zijn jouw ideeën over hoe je jouw klanten het beste kunt helpen? Hoe wil je jezelf ontwikkelen de komende jaren? Waar mag jouw bedrijf mee groeien met jou?

Dat reikt veel verder dan het hier en nu. En het voelt bevrijdend hier je gedachten ongedwongen over te laten gaan.

Soms zit je namelijk zo middenin je bedrijf, in de dagelijkse to do’s, dat het lastig is om verder te kijken. Laat staan om te zien wat je nu als eerste hebt aan te pakken om verdere groei in gang te zetten. Zeker als je al een aantal jaren onderneemt, je de basis goed hebt staan, je klanten hebt die blij met je zijn, maar je, heel eerlijk, ook zo druk kunt zijn met de dagelijkse acties binnen je bedrijf, en het bedienen van je klanten, je marketingacties die je misschien wel een half jaar of jaar vooruit hebt gepland, maar verder dan dat reikt het niet.

 

“Wanneer we niet langer de situatie kunnen veranderen, worden we uitgedaagd onszelf te veranderen.”

 

En weet je, als jij zo’n ondernemer bent en je herkent in bovenstaande, dan is dat niet erg. Maar om door te kunnen groeien naar een volgende fase met je bedrijf zul je jezelf wel hiervan los dienen te weken. Verder kunnen kijken dan het ‘nu’ waar we in zitten. Hoe fijn ‘leven in het nu en mindfulness’ ook is. 😉 Voor je bedrijfsgroei is het nodig dat je verder kunt ‘zien’ en vooruit kunt denken en voelen over je volgende stappen. Een vooruitziende blik hebt. Mogelijkheden gaat omarmen van waaruit je kunt opschalen met je bedrijf. Zelf verandert en groeit als de situatie hierom vraagt. Alleen dan kun je leiden.

Daarmee draait je bedrijf op een zeker punt misschien niet meer alleen om jou, en ja, dat is vaak wennen. Maar het is ook een heel mooi proces. Dat je met iets wat je met zoveel liefde in de wereld hebt gebracht, groter kunt maken, dat het verder reikt dan alleen jou. En voor degene die dit schrik aanjaagt, no worries, je bent daar niet zomaar. Iedere fase van je bedrijf is hiermee uitdagend en zal volledig doorlopen dienen te worden. Wanneer ben je nu toe aan een volgende fase? Dat merk je als het al een tijdje schuurt, je misschien wat onrustig voelt, je te weinig reflectietijd ervaart om goed over je bedrijf na te kunnen denken en je voor je gevoel op dagelijkse basis te druk bent met je bestaande activiteiten om nieuwe aan te boren. Als je denkt dat je nu echt (meer) taken wilt uitbesteden en je omzet al een tijd op eenzelfde niveau hangt.

Mocht je dit nu herkennen? Ik kijk graag mee met jouw stippen op de horizon. Dit zijn 3 manieren waarmee ik je kan helpen met je groei als ondernemer en succes voor jouw bedrijf:

  1. Iedere week staat er een nieuwe podcast aflevering voor je klaar.
  2. Wil je meer vervulling en winst in je business ervaren door het creëren van een definitieve waarde omslag in je positionering en mindset en nu echt doorgroeien? Boek dan hier je call met me voor mijn jaarprogramma.
  3. Iedere maand gaan kort de deuren open voor de LevelUP! Mastermind. Iedere maand staat in het teken van een ander topic. Je krijgt iedere maand een masterclass over dit topic, een Q&A waar je me al je vragen over business en persoonlijke groei mag stellen, een daadwerkelijke online mastermindsessie waar je zelf je case inbrengt, en iedere maandag een korte live van mij om je een boost te geven voor de week die komen gaat in een besloten facebookgroep. Daarnaast krijg je nog vele extra’s van me daar en toffe bonussen.
    Je kan per maand in- en uitstappen. Check it out! 😊

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven