Vanuit liefde - Chanthal Hagedoorn
Blog Moederdag

Vanuit liefde

Vroeger had ik nooit zoveel met Moederdag. Dat wil zeggen, vanaf mijn puberjaren werd het steeds een beetje minder, want als kind maakte ik natuurlijk ook de “mooiste” knutsels voor mijn moeder. Ik deed er wel altijd wat aan, maar dat werd eerlijk gezegd steeds een beetje meer plichtsgetrouw.

In mijn twintiger jaren ben ik geloof ik ook wel eens niet op Moederdag bij mijn moeder geweest (“mam, ik zie je volgende week toch”) en mijn moeder deed daar nooit moeilijk over. Toen ik zelf moeder werd, kreeg Moederdag weer een heel andere dimensie voor me. Alleen stond toen de relatie met mijn moeder onder druk en zijn er jaren geweest waarin het contact minder intens was, door allerlei verdrietige omstandigheden. Alleen wist ik altijd wel, het lijntje met mijn moeder is er, of we elkaar nu veel zien of niet. Daarom kwam er na verloop van tijd het moment dat ik Moederdag weer vierde met mijn moeder. Ik vond het belangrijk het voor haar te doen.

Ik was toen zelf een aantal jaar moeder en mocht gaan ervaren hoe het is als je kinderen met een sleutelhanger, een papieren bloem, een rijmpje of een zelfgeschreven brief komen, hartverwarmend. De relatie met mijn moeder kwam in een rustiger vaarwater doordat zij zelf stabieler werd en dit was fijn. Moederdag werd aan alle kanten weer volop gevierd.

Wist ik veel dat Moederdag 2016 de laatste Moederdag met haar zou zijn. In oktober 2016 was ze er plots niet meer. Het zo onverwachte overlijden van haar heeft diep ingegrepen, een periode van intens verdriet brak aan, in een voor ons roerige tijd. We zouden in november zelf verhuizen, maar opeens kwam daar een huis bij dat leeg moest. Het heeft uiteindelijk ook voor een ongelofelijke ommekeer in mijn bedrijf gezorgd, maar daarover vertel ik op een ander moment.

Vandaag de dag heeft Moederdag daarom nog weer een andere betekenis voor me. Want in de aanloop naar Moederdag en de vele reclames en borden die ik zie bij de supermarkt ‘mooie Moederdag boeketten’ voel ik het gemis des te meer. Het wordt altijd zo keihard onder je neus geduwd van wat je niet meer hebt, van iets wat er niet meer is. Dat gevoel heb ik met Moederdag sterker dan met haar verjaardag. Dus Moederdag maakt me ook altijd een beetje verdrietig, sinds mijn eigen moeder er niet meer is. Dit jaar is het ook de eerste Moederdag dat de moeder van mijn man er niet meer is, dus het heeft gewoon een dubbele lading.

Marketing kan hiermee soms best lastig zijn. Met marketing en je communicatie druk je altijd een beetje op de pijn van je potentiële klant, je maakt iets nog meer zichtbaar, geeft het verlangen weer. Vervolgens dien je natuurlijk wel een uitweg en oplossing te bieden, dat een duidelijk resultaat weer geeft.

In een notendop is dit hoe marketing gaat en hoe je communicatie afstemt.

Ik vind het dus niet meer dan normaal dat overal reclame wordt gemaakt voor Moederdag, of voor Valentijnsdag of welke speciale dag dan ook. Sterker nog, I love marketing!
Maar in sommige gevallen brengt het wel een diep verdriet aan de oppervlakte. En de meeste dingen in marketing zijn er op gericht dat je iets kunt veranderen, dan heb je vaak een keuze. Maar een moeder die er niet meer is, of als je graag moeder had willen worden maar dit niet gaat, daar gaat deze marketing niks aan bijdragen en verandert de situatie niet. En natuurlijk snap ik dat deze reclame niet aan mij is gericht en daar ook helemaal niet over gaat. Maar daarom misschien nog wel des te meer voelbaar.
Ik ben heel benieuwd of je hier iets in herkent.

Laat echter mijn weemoed je er nu niet van hebben weerhouden om wel een toffe moederdagactie te hebben gedaan. Sterker nog, ik hoop dat je het hebt gedaan, als je iets moois hebt voor moeders of veel met moeders werkt. Want 60% van de Nederlandse bevolking doet aan Moederdag en koopt iets. Maak dus zeker gebruik van de marketingmomenten en koopbehoeften die je min of meer in de schoot geworpen worden. Lift daar op mee!

Dat is niet onethisch. Zeker niet als je een mooi product of dienst hebt en je de ander er echt mee voorthelpt. Dat is wel altijd mijn uitgangspunt. Maar hey, zonder dat heb je ook geen goed aanbod.

Laat dus daarmee ook je eigen gevoel niet in de weg zitten voor mooie acties die je kunt doen voor jouw bedrijf, want dat is zonde. Je bent nu eenmaal ondernemer en bij ondernemen hoort geld verdienen. En als jij moeders helpt dan hoop ik dat je ze vandaag extra in het zonnetje hebt gezet met een mooie, liefdevolle actie.

Ik ben dankbaar dat ik een fijne jeugd heb gehad, met een onwijs lieve moeder. Dat ik zelf moeder heb mogen worden. De lessen die ik heb geleerd en vandaag de dag nog steeds meeneem.

En mocht jij ook een moeder missen, wil je graag moeder zijn en gaat dit, om welke reden dan ook niet, of ben je moeder maar mis je jouw kinderen? Dan hoop ik dat je vandaag extra lief voor jezelf bent. Ik geloof dat er in ons allen een moeder zit. Dus zorg extra goed voor jezelf vandaag, zoals een moeder liefdevol voor haar kinderen zou zorgen en de bedoeling is.

Wat je verder ook van Moederdag vindt en hoe je relatie met je moeder ook is. Ik hoop dat je vandaag vanuit liefde kunt kijken. Dat je haar, juist in deze tijd, kunt bezoeken of op een andere manier kunt laten weten dat je aan haar denkt of voor jezelf iets liefdevols doet.
In the end, is dat waar we allemaal beter van worden.

 

PS:
Ik heb geen moederdagactie, want ik richt me niet enkel op moeders. Maar ik heb wel veel te geven en help je graag met het opbouwen van een succesvol bedrijf. Hieronder deel ik 2 manieren. Kijk maar of er iets voor je bij zit:

  1. Wil je meer vervulling en winst in je business ervaren door het creëren van een definitieve waarde omslag in je positionering en mindset en nu echt doorgroeien? Boek dan hier je call met me voor mijn jaarprogramma.
  2. Iedere maand gaan kort de deuren open voor de LevelUP! Mastermind. Iedere maand staat in het teken van een ander topic. Je krijgt iedere maand een masterclass over dit topic, een Q&A waar je me al je vragen over business en persoonlijke groei mag stellen, een daadwerkelijke online mastermindsessie waar je zelf je case inbrengt, en iedere maandag een korte live van mij om je een boost te geven voor de week die komen gaat in een besloten facebookgroep. Daarnaast krijg je nog vele extra’s van me daar en toffe bonussen.
    Je kan per maand in- en uitstappen. Check it out! 😊

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven