The secret of change - Chanthal Hagedoorn
Blog The secret of change

The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new.

Ik wil mijn steples op zondagochtend reserveren bij de sportschool maar ik was wat aan de late kant …en dus chips, deze blijkt al helemaal vol te zijn.

Dus dacht ik, laat ik eens naar de yin yoga gaan. Ik vind yoga heerlijk, maar ik doe het veel te weinig, eerlijk gezegd. En als ik dan aan yoga doe, is het meestal een van de actievere vormen en dat komt voort uit mijn overtuiging dat ik wel wat moet doen, zo van hup, er moet wel gezweet worden.

Nou, bij yin yoga draait dus alles om ‘los laten’, om ontspanning en flexibiliteit. En ik moet zeggen, ik vond het best lekker, zeker op zondag. En zeker nu. Ik heb op werkgebied nogal drukke weken achter de rug. Zo had ik in september de challenge De kracht van zichtbaarheid, ben ik hierna mijn nieuwe jaargroep gestart met 15 toppers en heb ik met deze mensen allemaal persoonlijk een kick-off, zijn er andere lopende trajecten en ben ik ondertussen hard bezig om wat zaken achter de schermen weer door te ontwikkelen en te professionaliseren. Fun, maar ook veel.

En sjonge het kostte mij dus wel even om goed in die ontspanning te zakken. Ik vertrok iets te laat van huis waardoor ik gehaast zo’n zaal binnenkom en een vrij plekje heb te zoeken tussen allemaal vrouwen die er al ‘zo zen als wat’ zitten in opperste concentratie en stilte. Voel ik de eerste 10 minuten van alles aan mijn lijf wat niet comfortabel is en heb ik tijdens de les, doordat de yoga docent zei ‘focus is het sleutelwoord en in de yoga noemen we dat aandacht’, enkel en alleen omdat ze dit zei een totaal nieuw concept uitgedacht…. (iemand interesse?) 😉

Ja, I know. De kunst is natuurlijk er niet van alles van te vinden, want je mag je lichaam ervaren, ongemak voelen in de stretch, je emoties en gedachten waarnemen, aandacht bij je ademhaling houden en verder er mee in het moment zijn, zonder dat je er perse iets mee moet.

Voordat je nu denkt dat ik niet kan ontspannen. Ik kan het vrij goed. Alleen was de omschakeling deze ochtend wat abrupt voor me. Maar juist daarom zo goed om te ervaren. Ik was namelijk de afgelopen tijd ontzettend veel aan het geven. En ik ben een gever, dat doe ik graag. Maar zoals je leest, zit daar het woordje ‘doe’ in. Iets wat je doet.
En toen zei ze, de yoga docent dus:

 

“The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new.”

 

Ah, dacht ik. Een vrouw naar mijn hart. Ik houd namelijk van quotes. Sommige mensen vinden ze afgezaagd, maar als je goed luistert, zit er zoveel wijsheid in.
Doordat ze dit zei dacht ik weer, wat zit ik mezelf toch in de weg nu. Want ik was ook terug aan het denken aan wat ik allemaal had gedaan en wat misschien beter had gekund, op werkgebied, maar ook met mijn gezin…en ook met mijn lijf. En met dat ze dit zei voelde ik wat weg stromen en ontstond er weer meer ruimte.

Ja, ik ben een gever. Ik ben altijd met volle aandacht bij mijn klanten tijdens coaching en ook houd ik van overdeliver. Ik geloof dat dit goed is om te doen en je hier veel mee wint. Tegelijkertijd heb ik dat ook leren begrenzen in de afgelopen jaren en weet ik dat anderen dit ook heel prettig vinden, wanneer je hierin duidelijkheid schept.

Ik liet de woorden nog even doorklinken…
…’building the new”…. Dat is toch prachtig. Daar zit de verandering, de belofte, het ongerepte en de mogelijkheden in.

Maar om ‘building the new’ te kunnen en mogen doen, dien je wel ook te mogen ontvangen. Want wie niet ontvangt, bouwt op een zeker punt door op een lege huls, als je snapt wat ik bedoel. Dan klopt het niet meer.

En dus dacht ik na de les nog terug aan een gesprek met een klant die ik onlangs sprak. Ook een doener, net als ik, zoals veel van mijn klanten. 😉 Met het verschil dat ze bijna nergens begrensde. Toen ik haar vroeg waar ze zich allemaal mee bezig hield, wat echt veel was, maar ik aan de andere kant hoorde hoe weinig dit haar maar opleverde, viel mijn mond open van verbazing. Toen ik haar vroeg waarom ze tegen een aantal projecten ja had gezegd, was het antwoord: “ik kom graag iemand tegemoet”.

Ik snap dat ergens wel hoor en misschien herken jij het ook. Veel ondernemers willen zo graag meer in business zijn, dat ze van alles aangrijpen en veel gaan doen voor een habbekrats. Wat er in werkelijkheid gebeurt is dat je verder verwijderd raakt van jezelf en je dromen. En het ook niet helpend is bij dat ‘building the new’, al denk je zelf dat je hier hard mee bezig bent.

Mijn klant had tranen in haar ogen omdat ze wist dat het waar was. En weet je, iemand tegemoet komen is geen verkeerde eigenschap, helemaal niet. Maar vraag je wel af of het daadwerkelijk tegemoet komen is, of dat je jezelf aan het verliezen bent.

Wat er eerst nodig is, en dan kun je mij eigenwijs noemen want dit komt in de quote van Socrates niet voor maar daar trek ik me dan even niks van aan, is ontvangen. Staan voor wie je bent, jouw waarde en daarmee kun je ontvangen.

Dus ja, stoppen met het bevechten van je draken uit het verleden. Open staan voor ontvangen. En dan kun je ook pas bouwen aan je toekomst, het nieuwe. Gaat het stromen voor je en komt de verandering tot stand.

Zo stroomde ook de energie en de ruimte, na deze yin yoga les, weer meer in mij. Ik heb er een nieuwe favoriete les bij. En dan bedenk ik zomaar tijdens zo’n les een heel blog. Twee vliegen in een klap. Oh nee, Chanthal, dat is nou niet perse de bedoeling van yin yoga…😉

 

PS: Dit zijn 2 manieren waarmee ik je kan helpen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf dat past bij jou. Kijk maar of er iets voor je bij zit:

    1. Wil je meer vervulling en winst in je business ervaren door het creëren van een definitieve waarde omslag in je positionering en mindset en nu echt doorgroeien? Boek dan hier je call met me voor mijn jaarprogramma.
    2. Iedere maand gaan kort de deuren open voor de LevelUP! Mastermind. Iedere maand staat in het teken van een ander topic. Je krijgt iedere maand een masterclass over dit topic, een Q&A waar je me al je vragen over business en persoonlijke groei mag stellen, een daadwerkelijke online mastermindsessie waar je zelf je case inbrengt, en iedere maandag een korte live van mij om je een boost te geven voor de week die komen gaat in een besloten facebookgroep. Daarnaast krijg je nog vele extra’s van me daar en toffe bonussen.
      Je kan per maand in- en uitstappen. Check it out! 😊

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven