Start with the end in mind. - Chanthal Hagedoorn
Blog Start with the end in mind

Start with the end in mind.

Sinds deze week kijken wij thuis naar The Queen’s Gambit op Netflix. Wat een fantastische serie!
Prachtig om te zien hoe Beth Harmon opklimt naar een schaakkampioene in de jaren ‘50/’60, dat een mannenbolwerk was. Hoe ze hier haar plek heeft in te nemen en haar niet van de wijs laat brengen door bestaande regels die het pad zouden kunnen bemoeilijken of vertragen. Tegelijkertijd worstelt ze met haar verslaving en heeft ze te kampen met demonen uit het verleden.

Het is echt een prachtig vormgegeven serie dus mocht je nog in een heerlijke serie willen duiken, dit is er een. Ondanks de zaken waar Beth mee worstelt en niet mals zijn, bewandelt ze haar weg naar de top en trek je hier zo een aantal business lessen uit, die gaan over doorzetten ondanks dat je ogenschijnlijk alles tegen je hebt.

  • Ze verliest haar ouders op jonge leeftijd en zo wordt ze opgenomen in een weeshuis.
  • Er is geen ontzettende supportende, warme omgeving. Ze moet het hebben van een norse, oude conciërge die haar schaken leert, maar al wel snel ziet dat ze er talent voor heeft.
  • Er zijn alleen maar jongens en -mannen schaakclubs in die tijd en dus moet ze het opnemen tegen enkel jongens, en later mannen. Ze zit hiermee in een bijzondere positie, maar laat zich hier niet door tegenhouden.
  • Om beter te leren schaken en ze Russische schaakliteratuur wil kunnen lezen, leert ze Russisch.
  • Zonder noemenswaardige assistentie neemt ze het op tegen de beste schakers van de Sovjet-Unie.

Haar wil is zo sterk, dat ze, ondanks dat ze gekweld wordt door haar verleden en verslaving, de regie pakt, doorgaat op haar pad en succes boekt. Dit is het verhaal in een notendop. Maar daar smul ik dus van. Want succes gaat niet over geplaveide wegen, het zit vol met hobbels, het vraagt doorzettingsvermogen en het kost ook iets.
Het verhaal is verder sprookjesachtig en magisch, maar ook tragisch weergegeven.

En nu zou ik graag helemaal het vergelijk naar je eigen business willen maken, maar ik hoop niet dat het er in jouw business zo tragisch aan toe gaat als bij Beth Harmon. Het schaakbord is voor Beth ook een ontsnapping… maar op een zekere manier houdt het haar ook gevangen. Het is het enige waar ze voor leeft. En ik ben ook dol op ondernemen, echt waar, maar er is wel meer in het leven dan enkel mijn bedrijf, al neemt het een grote plek in. Ik ben van mening dat je bedrijf een middel dient te zijn om het leven te leiden dat je voor ogen hebt.

En toch kan ik er punten uithalen, als het gaat over doorzettingsvermogen en je doel zo duidelijk voor ogen hebben. Strategisch naar je spel kijken, de zetten al vooruit kunt denken. Beth op het schaakbord, maar dit hebben wij als ondernemers natuurlijk net zo goed te doen in ons bedrijf.

 

“Start with the end in mind”

 

Nu zie ik echter vaak dat ondernemers helemaal niet zo vooruit denken en geen duidelijke doelen voor zichzelf hebben bepaald. Ze hebben wel een idee, een gevoel van over hoe hun bedrijf er uit zou moeten zijn, maar dit wordt vaak genoeg niet door vertaald naar concrete doelen en een plan. En als je niet weet waar je naartoe aan het bewegen bent, dan ben je dus zoals ik het zie dobberende in het water. Richtingloos.

Beth wil in de serie uitkomen tegen de beste schakers van de Sovjet-Unie, daar wil ze terecht komen. Wat is jouw Sovjet-Unie?

Heb je hier over nagedacht? Waar wil je naartoe met je bedrijf? Heb je een plan?
December staat voor de deur en voor je het weet is het jaar 2020 voorbij. Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar? Is je business gegroeid zoals je voor ogen had? Of ging het, heel eerlijk, nog wat op en af?

In de eerste jaren van mijn ondernemerschap waren mijn resultaten ook zo wisselend als wat. Achteraf bezien deed ik maar wat. Niet dat het heel slecht ging, maar er zat geen lijn in. De structuur was ver te zoeken.

Vanaf het moment dat ik echt ging werken vanuit een gefundeerd plan en ik serieus aan de slag ging om doelen te stellen en hier de juiste acties aan koppelde, kreeg ik grip op mijn resultaten en groeide mijn bedrijf iedere maand in een stijgende lijn omhoog.

Wanneer ik nu aan ondernemers vraag wat hun strategie is, begint men vaak genoeg nog wat te stotteren of me heel glazig aan te kijken. En als dit bij jou nou ook zo is, weet dan ook dat dit niet geeft. Het geeft pas wanneer je dit moet toegeven en er vervolgens niks mee doet. Want het kan echt anders.

En dat is niet moeilijk of lastig. Het wordt hiermee juist veel gemakkelijker voor je. Pak de regie en get your stuff together.

Zodat jij volgend jaar opent met jouw eigen queen’s gambit. 😉

Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan heb ik 2 mogelijkheden voor je:

  • Wil je meer vervulling en winst in je business ervaren door het creëren van een definitieve waardeomslag in je positionering en mindset en nu echt doorgroeien? Boek dan hier je call met me voor mijn jaarprogramma.
  • Iedere maand gaan kort de deuren open voor de LevelUP! Mastermind. Iedere maand staat in het teken van een ander topic. Je krijgt iedere maand een masterclass over dit topic, een Q&A waar je me al je vragen over business en persoonlijke groei mag stellen, een daadwerkelijke online mastermindsessie waar je zelf je case inbrengt, en iedere maandag een korte live van mij om je een boost te geven voor de week die komen gaat in een besloten facebookgroep. Daarnaast krijg je nog vele extra’s van me daar en toffe bonussen.
    Je kan per maand in- en uitstappen. Check it out! 😊

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven