Soms vallen goede dingen uit elkaar, zodat betere dingen in elkaar kunnen vallen - Chanthal Hagedoorn
Blog Soms vallen goede dingen uit elkaar..

Soms vallen goede dingen uit elkaar, zodat betere dingen in elkaar kunnen vallen

Al tikkende op de bank met mijn laptop op schoot overdenk ik even dit weekend. Deze was vol met afspraken en vandaag vierden we de verjaardag van onze zoon die morgen tien jaar wordt. Je moest dus even wachten op mijn ‘zalig zoete zondagse zinnen’, maar hier ben ik. 😉

De dagen ervoor waren trouwens ook al vol beweging, met op donderdag een strategiedag. En afgelopen vrijdag was ik op een tof ondernemersevent (BC2020) en sprak ik, logischerwijs, met veel ondernemers.

Ik vind het altijd onwijs leuk om te horen hoe iemand zijn of haar onderneming is gestart en waar ze nu staan. Maar nog veel leuker vind ik het om te horen waar het even niet zo goed ging of gaat.

Dat klinkt misschien een beetje gek. Maar we horen en zien zo vaak het mooie plaatje. “Ja, het gaat goed, ik heb iets tofs gelanceerd, mijn programma zit vol”. Maar hoe vaak hoor je nou de echte verhalen die daaraan vooraf zijn gegaan?

En wanneer is iets ook echt een succes te noemen? Aartjan van Erkel, één van de sprekers op het event, had ooit 40.000 abonnees op zijn nieuwsbrief maar hij verkocht aan niemand wat. Dan is 40.000 een enorm getal waar je trots op zou kunnen zijn, maar wat heb je eraan als je geen klanten hebt.

Hij schoonde de lijst op en liet een enorm groot aantal verdwijnen van zijn lijst. Uiteindelijk bleven er nog zo’n 4000 over, hij paste zijn manier van schrijven aan en haalt nu keer op keer klanten uit zijn lijst.

Vorig jaar wilde ik een traject doen waarin ondernemers in 12 weken in sneltreinvaart iets zouden lanceren. Een echt ‘actie in de taxi’ traject. Ik was er vol van. Maar ik kreeg er maar weinig respons op. En soms heeft het te maken met de tijd waarin je iets doet of je bereikt net de juiste mensen niet. Ik cancelde dat traject en besloot een jaartraject te lanceren dat een schot in de roos was.

En als ik dit vergelijk met Amerika dan zijn wij nuchtere Hollanders soms ook wel wat bang aangelegd. Want de echt succesvolle ondernemers in Amerika zijn minstens 1 keer failliet geweest. Daar is dat geen falen, zoals wij het hier wel heel vaak zien. Zo jammer is dat eigenlijk, als je het goed en wel bekijkt.

We zouden met zijn allen veel meer de bereidheid moeten hebben om te “falen”. En ergens krampachtig aan vast houden helpt je niet, hoe goed iets ook was of zou kunnen zijn. En let op, ik bedoel hiermee niet dat je bij de eerste hobbel meteen opgeeft of dat je nu je bedrijf maar failliet moet verklaren 😉. Over doorzetten en een idee in je bedrijf tijd geven om er een succes van te maken heb ik het ook vaak genoeg. Dat is niet wat ik hier bedoel.

“Soms vallen goede dingen uit elkaar,
zodat betere dingen in elkaar kunnen vallen.”

Zo had ik eerder een goedlopende praktijk, maar ik werd er niet meer echt blij van. Ja, ik deed mijn ding en was er goed in, maar er knaagde wel al een tijdje wat dat het toch nog wel anders en beter kon. Meer dynamisch. Ik snakte naar uitdaging en groei. En toen mijn moeder in 2016 onverwacht overleed, besloot ik dat het maar tijd moest zijn. Bovendien kon ik niet meer, ik zat niet meer vol passie op mijn plek en dat kon nooit de bedoeling zijn. Hoewel het wel een keuze vanuit mijzelf was, voelde het ergens toch alsof de boel uit elkaar klapte. Ik liet iets goeds gaan voor wat? Dat kon ik nog niet precies overzien. Maar ik ben maar gegaan en in 2017 stond mijn nieuwe bedrijf in de steigers. Met een overgangsperiode waarin ik heel veel investeerde in mijn nieuwe bedrijf zoals jij deze nu kent maar waarin er niks binnenkwam. Toen heb ik best even peentjes gezweet, maar ik zette door.

And here I am today. Mijn bedrijf staat als een huis en ik heb al veel fantastische vrouwen mogen helpen met de start of groei van hun bedrijf. Dat wil niet zeggen dat het onderweg nooit bumpy is geweest. Natuurlijk wel. Maar het past allemaal zo ontzettend in elkaar. Ik zit op mijn plek.

Ik wil er maar mee zeggen dat wat in je in de basis als iets goeds zou bestempelen soms toch beter is om te laten gaan. Soms vanuit een eigen keuze en soms spat iets ook onbedoeld uit elkaar. Het hoeft niet altijd erg te zijn. Soms is dit letterlijk je bedrijf of de vorm waarin je deze nu hebt, mensen verdwijnen uit je leven, samenwerkingen eindigen of iets anders. Het kan maar zo de ruimte zijn dat iets nodig heeft om verder te mogen groeien, dat je nieuwe dingen mag gaan proberen en het hiermee nog beter voor je gaat worden. Ik geloof dat niets voor niets is. Het zal hiermee nog beter in elkaar gaan passen, if you trust the journey.

 

PS. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Vraag dan een focuscall aan of kijk of de Level Up! Mastermind iets voor jou is.

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven