Ik blokkeer - Chanthal Hagedoorn
Blog ik blokkeer

Ik blokkeer

“Ik stagneer”.

Dat is wat ze me letterlijk zei, de ondernemer tegenover me.

“En ik wil het echt wel hoor. Maar dan hoor ik jou over termen als ‘je Why’ en ‘expertise’ en dan denk ik, ik heb dat allemaal niet helder. En ik wil het zo graag goed doen. Dus vraag ik me af wie er nu eigenlijk op mij zit te wachten, want wat ik doe doen er al zoveel.”

Euh…. “Wacht even”, zei ik haar. “Dat is precies je probleem.”

Het zo graag goed willen doen, dat alles op voorhand al niet goed genoeg is. Want het kan never nooit tippen aan dat beeld wat jij je in je hoofd ervan hebt gemaakt. Want ja, ik heb het inderdaad wel over je Why en expertise, maar dat moeten geen zaken op zich worden. Dat wanneer je ‘je Why’ tot in finesse hebt gefinetuned, je dan pas ‘good to go’ zou zijn voor de volgende stap.

Kom op zeg! En misschien herken jij hier ook iets uit. Dan wil ik je wel bij de schouders pakken en je door elkaar schudden. Want het zijn zaken die helpend kunnen zijn. Ze zijn nooit het doel.
En dus kun je rustig verder gaan op je pad, ook zonder dat je deze why eerst helemaal tot in detail helder hebt. Wat als je eens zou beginnen met ‘dit lijkt me leuk’ en ik ga het gewoon eens proberen. 😉

En sommige ondernemers geeft het instant vleugels, als ze hun why ontdekken. Het is het brandende motortje, ook in moeilijke tijden. En ja, Simon Sinek vertelt er heel bevlogen over en het is ook allemaal helpend, maar overdenk alsjeblieft dit soort dingen niet stuk.

Datzelfde geldt voor deze expertise. De klant tegenover me zei ook nog “dat waar ik zo veel van weet dat is toch helemaal niet bijzonder, dat kan toch iedereen?” FYI: het ging over plannen, structureren en organiseren. Ik zei tegen haar “Vrouw, je zit op een goudmijn alleen zie je dat zelf niet”.

Weet je hoeveel ondernemers het ontzettend lastig vinden om te plannen en te organiseren. En dat als jij ze dat zou leren ze dit instant veel meer werkplezier en geld oplevert?

Je dient alleen wel zelf jouw eigen expertise te claimen. En daarom is het ook een expertise, juist als het voor jou allemaal gesneden koek is. Voor je klant nog niet. Dat is nou net de reden waarom ze bij jou komt.

Langzaam zag ik haar iets meer ontspannen. “Wat jij nodig hebt is een klant.” Zodat je zelf gaat ervaren dat je nodig bent. En let wel, de ondernemer in kwestie was al een ervaren ondernemer, alleen wilde ze nu een nieuwe richting op met haar bedrijf en een nieuwe dienst in de markt zetten.

Op iets waar ze een ongelooflijke kei in is ook nog.

Er is zelfs een term voor. Imposter syndrome. Heb je vast wel eens van gehoord.
De term “oplichterssyndroom” (imposter syndrome), voor het eerst in 1978 beschreven door psychologen, die zagen dat vooral veel succesvolle vrouwen geneigd zijn te geloven dat zij niet intelligent zijn en dat anderen hen te hoog inschatten.

 

“You think, “Why would anyone want to see me again in a movie? And I don’t know how to act anyway, so why am I doing this?”

Meryl Streep

 

Het Imposter syndrome is niet hetzelfde als weinig zelfvertrouwen hebben. Het doet zich alleen voor in successituaties, in een omgeving waar sprake is van competitie, op je werk of studie.…en dus ook bij het opbouwen van een bedrijf. Druk en testsituaties of vergelijken met een ander versterken het gevoel. Wanneer je opeens tussen gelijkwaardige ondernemers terechtkomt kan het gevoel versterkt worden.

Valerie Young, auteur van het prijswinnende boek “The Secret Thoughts of Successful Women: WhyCapable People Suffer from the Impostor Syndrome and How to Thrive in Spite of It” onderscheid vier types:

  • De Perfectionist: Alles moet foutloos, alles 150%, het is nooit goed genoeg
  • De Expert: Hier gaat het om kwantiteit. Steeds meer weten en leren, nog een boek en nog een diploma, je hebt nooit genoeg kennis. Hier gaat ook het Dunning-krugereffect meespelen. Hoe meer je weet, hoe groter de kans dat je jezelf gaat onderschatten en alleen maar let op wat je nog niet weet.
  • De Solist: Het succes telt alleen maar als ik alles zelf doe, geen hulp vragen, geen begeleiding of ondersteuning. Ik moet het allemaal alleen kunnen.
  • Natural Genius: Gemak en snelheid, als het moeilijk wordt dan zijn ze erg kritisch naar zichzelf en komen ze blijkbaar iets tekort. Het moet zonder worsteling kunnen.

Mocht je hier iets in herkennen van jezelf. Ga dat boek lezen. En wees alsjeblieft mild naar jezelf. Jij bent het waard om er te zijn. En ook nodig.

Persoonlijk herken ik mij (ten dele) in het type De expert en De solist. Al weet ik dit tegenwoordig voor het merendeel van de tijd goed te managen. 😊 Maar bij tijd en wijle hebben we er denk ik allemaal wel eens, in meer of mindere mate, last van.

Laatst hoorde ik ook iemand zeggen dat ze niet meer wist wat nu weer te delen online in haar posts. En voor een deel gaat dit over het kennen van je ideale klant, maar het kan dus ook zijn dat je een beetje last hebt van het type expert zoals hierboven beschreven. Omdat je dan blind bent voor je eigen kennis, dit heel normaal vindt, dit weet toch iedereen? En meer van dat soort gedachten. En als je dit denkt, dan heeft niks meer waarde genoeg voor je om te delen.

Besef dus dat jij echt verder bent dan je ideale klant. En ze jou keihard nodig hebben. Schrale troost misschien om te weten dat je niet de enige bent. En nee, nu hoef je jezelf ook niet achter deze term te gaan verschuilen zo van ‘ik kan er niks aan doen, ik heb het imposter syndrome’ want dat is nu ook weer niet nodig. Dat zou jammer zijn en anders hadden we Meryl Streep ook maar in 1 film gezien en verder nooit meer. 😉

Als het de spuigaten uitloopt zoek dan hulp. En anders, dat vind ik altijd nog een van de beste remedies, ga door met wat je aan het doen en neerzetten bent, laat jezelf zien. En vooral, gun jezelf mooie klanten. Dan krijg je namelijk als vanzelf het tegenbewijs geleverd.

Ik wens je een liefdevol (Valentijns)weekend.

Let’s fly high together!
Chanthal

 

  • Wil je meer vervulling en winst in je business ervaren door het creëren van een definitieve waardeomslag in je positionering en mindset en nu echt doorgroeien? Boek dan hier je call met me voor mijn jaarprogramma.
  • Iedere maand gaan kort de deuren open voor de LevelUP! Mastermind. Iedere maand staat in het teken van een ander topic. Je krijgt iedere maand een masterclass over dit topic, een Q&A waar je me al je vragen over business en persoonlijke groei mag stellen, een daadwerkelijke online mastermindsessie waar je zelf je case inbrengt, en iedere maandag een korte live van mij om je een boost te geven voor de week die komen gaat in een besloten facebookgroep. Daarnaast krijg je nog vele extra’s van me daar en toffe bonussen.
    Je kan per maand in- en uitstappen. Check it out! 😊

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven