Iets willen is makkelijk, maar iets ervoor doen én laten is de grote uitdaging. - Chanthal Hagedoorn
Blog Iets willen is makkelijk

Iets willen is makkelijk, maar iets ervoor doen én laten is de grote uitdaging.

Een bedrijf bouwen kost tijd. Maar vooral kost het verandering, weerstand en loslaten om doelen te behalen en verder te kunnen groeien. Dat heb ik er meestal wel voor over en het resultaat voelt dan ook goed. Al moet ik er eerlijk bij zeggen dat het soms goed is dat je niet precies van te voren weet op welke weerstand je stuit. 😊 Dat proces vind ik prachtig. Bij mijzelf. En bij mijn klanten.

Het afgelopen jaar is mijn bedrijf wederom gegroeid. Inmiddels weet ik heel goed aan welke knoppen ik heb te draaien en ontstaat hiermee soms ook een soort van vanzelfsprekendheid – of noem het flow – dat het op een zeker punt ook makkelijk gaat, ik trots ben op wat ik tot nu toe heb bereikt en dat is ook fijn om even bij stil te staan en van te genieten.

Zo plan ik in december nooit grote marketingactiviteiten. Niet omdat dit in december niet meer zou kunnen of mensen hier in december niet op zitten te wachten, hier geloof ik namelijk niet zo in, maar wel dat de ervaring mij heeft geleerd dat december voor mij persoonlijk nooit de fijnste maand is om een grotere lancering te doen. Bovendien nodigt december mij altijd uit om meer naar binnen te keren. Dus ik kan dan nog volop door blijven gassen, sinds een paar jaar kies ik ervoor om december marketingtechnisch open te laten.
Dat wil niet zeggen dat ik niks doe natuurlijk. Zo zie ik a.s. week nog 10 klanten, heb ik nog een overleg met mijn team en heb ik nog twee coachcalls met mijn groepen, voordat ik vrijdagmiddag mijn kerstvakantie inluid.

En weet je, als je in je jaarplanning rekening houdt met jouw eigen energieniveau, de andere zaken in je leven die aandacht van je vragen en weet wanneer je op je best bent, dan werk je naar mijn idee in optima forma en kun je er dus juist voor kiezen om soms heel bewust het een maand rustiger aan te doen. Want natuurlijk kijk ik altijd strategisch naar mijn eigen plan en die van mijn klanten, gebaseerd op aantallen en cijfers, die spreken namelijk voor zich. Maar de strategieën die je neerzet zul jij als ondernemer moeten en kunnen dragen -niemand anders.
En daarmee vraagt een jaarplan maken ook altijd dat je jezelf goed kent, dat je leert van je ervaringen van het jaar ervoor, eerst terug blikt, voordat je weer goed vooruit kunt kijken en nieuwe doelen kunt stellen.

Ik vraag dan ook altijd aan mijn klanten waar ze van dromen. Sommige ondernemers vinden dit nog best lastig, ikzelf schrijf er altijd lustig op los. 😊 Vervolgens vraag ik hoe belangrijk die dromen echt voor ze zijn. Met andere woorden, wat ben je bereid op te geven om deze dromen te bereiken. Want je zult vaak iets op moeten geven om daadwerkelijk achter je droom aan te gaan, om er überhaupt concrete doelen aan te kunnen koppelen.
Zaken opgeven, maar ook net zo goed dingen laten die je nu misschien in je manier van werken wel doet.

Als we ergens van dromen zijn we vaak geneigd om een plan te maken op basis van de dingen die we moeten doen om daar te komen. Daarbij vergeten we alleen vaak om te kijken naar de dingen die we moeten laten.

Je kunt je naar mijn mening niet committen aan een doel, als je je niet ook commit aan wat dit vervolgens impliceert, wat het van je vraagt, wat je hebt te doen en dus ook wat je dient te laten.
Door hier heel bewust van te zijn en me aan alle aspecten ook echt commit, haal ik mijn doelen veel makkelijker. En je bepaalt zelf welke prijs je bereid bent te betalen voor jouw doel. Dat is iets dat niemand anders voor je kan bepalen. Maar door hier in eerste instantie al bewust van te zijn en hier een keuze in te maken, wordt je vervolgens niet verrast op het moment dat de prijs ook daadwerkelijk een keer geïnd wordt.

En dit kunnen zoveel verschillende zaken zijn, klein en groot, denk aan je sociale contacten op een veel lager pitje om een succesvol bedrijf te bouwen, op sommige momenten minder tijd voor je gezin, eerder naar huis gaan van een gezellig feestje omdat je de volgende dag een training geeft en fris wilt zijn, stopt met een samenwerking omdat deze niet meer passend is bij jou, etcetera.

 

Iets willen is makkelijk, maar iets ervoor doen én laten is de grote uitdaging.

 

En juist deze overdenkingen neem ik altijd in december extra tijd voor. Ik neem bewust tijd om de zaken vanuit het grotere geheel te kunnen blijven zien, om van hieruit weer nieuwe keuzes te mogen maken voor het volgende jaar.

Daarmee weet ik nu al dat ik stop met een aantal zaken in mijn bedrijf – en nog niet precies weet wat en of er iets voor terug gaat komen. Ik dien eerst ruimte te maken. Los te laten.

Zo stopt er een samenwerking binnen mijn bedrijf met iemand met wie ik altijd heel fijn heb samengewerkt.

Ik stop met een bepaald aanbod binnen mijn bedrijf, omdat ik zie waar ik dingen ben ontgroeid en hierdoor niet meer de allerbeste versie van mijzelf geef. En ik wil blijven werken naar die optima forma voor mijzelf en mijn klanten. En ook voor mij persoonlijk.

Ik stop met lange dagen op kantoor maken. Juist omdat de zaken nu zo goed staan, ik een stevig fundament heb gebouwd, voel ik dat ik minder mag gaan werken en hiermee ook meer ruimte komt voor andere dingen die ik belangrijk vind.

Daarbij borrelen er al genoeg ideeën voor 2021 en betekent het niet dat als ik minder wil gaan werken mijn plannen minder groots zijn, want dat is niet zo, ha ha. 😊 Ook wil ik graag nieuwe woorden geven aan wat ik voel, geleerd heb de afgelopen jaren en wil delen met je. Maar het mag zich nog heel even vormen. Ik kom er uiteraard bij je op terug.

En ook stop ik met deze Zalige Zoete Zondagse Zinnen, in ieder geval in deze vorm zoals ze nu zijn. Ik heb dit een jaar lang heel trouw gedaan en heb ik geen zondag gemist, met uitzondering van een paar weken zomervakantie. Ik merk dat ik toe ben aan iets nieuws. En daarom ontvang je volgende week, voor kerst, de laatste Zalige Zoete Zondagse Zinnen in deze vorm. Ik heb ze met onwijs veel plezier voor je geschreven.

Ik ben benieuwd naar jouw overdenkingen, persoonlijk en businesswise, waar je naartoe wilt, en waar je dan vooral mee wilt stoppen. Leuk als je het me deelt.

 

Dit zijn 2 manieren waarop ik je nog meer kan helpen met het opbouwen van een succesvol bedrijf de komende tijd:

  1. Wil je meer vervulling en winst in je business ervaren door het creëren van een definitieve waarde omslag in je positionering en mindset en nu echt doorgroeien? Boek dan hier je call met me voor mijn jaarprogramma.
  2. Iedere maand gaan kort de deuren open voor de LevelUP! Mastermind. Iedere maand staat in het teken van een ander topic. Je krijgt iedere maand een masterclass over dit topic, een Q&A waar je me al je vragen over business en persoonlijke groei mag stellen, een daadwerkelijke online mastermindsessie waar je zelf je case inbrengt, en iedere maandag een korte live van mij om je een boost te geven voor de week die komen gaat in een besloten facebookgroep. Daarnaast krijg je nog vele extra’s van me daar en toffe bonussen.
    Je kan per maand in- en uitstappen. Check it out! 😊

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven