Hoeveel tijd kost iets je of hoeveel tijd geef je jezelf? - Chanthal Hagedoorn
Blog Hoeveel tijd kost iets je

Hoeveel tijd kost iets je of hoeveel tijd geef je jezelf?

Vandaag stap ik met hoofdpijn uit bed, heb ik geen zin in ontbijt en voel ik me weinig geïnspireerd. Vrijdag had ik nog een fijne werkdag op kantoor en een eerste online live meeting met mijn ‘special edition’ toppers die zijn ingestapt in De vliegroute naar een succesvol bedrijf. Heb ik voorbereidingen getroffen voor mijn podcast waar ik binnenkort mee ga starten en een heel aantal to do’s afgewerkt. Zo’n fijne productieve dag. Maar gisteren kwam er al een lichte hoofdpijn op en die was er vanmorgen dus nog steeds. Niet zo handig als ik nog mijn ‘zalig zoete zondagse zinnen’ moet schrijven. Soms heb ik ze al vooruit geschreven en ingepland, dus dan zou je nu niks van mijn bui hebben gemerkt.

Maar, omdat ik ze nog wel moet schrijven nu kan ik niet om mijn mood heen. Nou, lekker dan, zul je misschien denken, wat heb ik daaraan?

Nou ja, zo zie je maar dat ik me ook niet altijd top voel, niet altijd inspiratie heb en soms ook gewoon geen zin heb om de meest waardevolle les in een fantastisch schrijfsel te verpakken.
Maar ik schrijf WEL. Want ik heb me nu eenmaal in januari voorgenomen om iedere zondag mijn ‘zalig zoete zinnen’ te schrijven en daar houd ik me aan. Mood of geen mood, het is gewoon vaste prik.

En daar kom ik dan wel bij een punt. Want natuurlijk vind ik ook mijn ene schrijfsel beter dan de andere. Dat heeft overigens lang niet altijd met mijn mood te maken. En sleutel ik ook wel eens iets langer aan een tekst dan ik van plan was. Maar zeker wanneer ik ze vooraf schrijf, staat er na 45 minuten gewoon weer een andere taak op mij te wachten, dus binnen dat tijdspad moet het dan klaar zijn. En schrijf ik ze op zondag, dan wil ik er wel eens ietsje langer over doen, maar dan willen mijn kinderen na een uurtje ook wel weer wat aandacht van mama.

Daar zie ik veel ondernemers anders tegen hun taken aan kijken dan ik. Je hebt jezelf taken te geven die aan het einde van een week gewoon af zijn. Als je in loondienst zou werken kun je ook niet tegen je baas zeggen “mwah, ik voel me vandaag niet zo geïnspireerd, ik kijk wel of ik morgen of overmorgen in een betere mood ben”.
Ik denk dat je dan morgen of overmorgen niet meer terug hoeft te komen, if you know what I mean.

Ook koppel ik tijdsblokken aan mijn taken. Binnen die tijd moet de taak gewoon af zijn. Zo simpel kan het zijn en zo simpel is het.

Mijn zondagse zinnen is een van de taken die ik mijzelf heb gegeven. En dus doe ik ze. Daar denk ik niet over na, want het erover nadenken van wel/niet zou me meer energie kosten dan het daadwerkelijk doen.
En ik weet zeker dat dit voor jou ook zo geldt. Als je jezelf maar taken geeft en af en toe jezelf stevig toespreekt als je eigen baas. 😉

 

“Hoeveel tijd kost iets je
of hoeveel tijd geef je jezelf?”

 

Iets wat mij heel erg heeft geholpen in het voor elkaar krijgen van de dingen die ik heb te doen, is om niet te bedenken hoeveel tijd iets kost maar hoeveel tijd ik mijzelf er voor geef.
Dat is echt een kwestie van omdenken hoor. Het maakt je zoveel actiegerichter, vol focus en het zet je ‘aan’. Probeer het maar eens.

Wat ik wel eens mis zie gaan, is de lange to do lijstjes die ik wel eens zie bij mijn klanten. Lijstjes met 10 tot 20 punten die ze die dag moeten doen. Dat werkt niet, krijg je niet klaar en dat geeft je aan het einde van de dag een slecht gevoel. Cluster dus taken die bij elkaar horen en plan deze op een moment in de week of maand in, al naar gelang hoe vaak de taak gedaan moet worden.

Dus niet iedere dag met inkomende en uitgaande facturen bezig, maar 1 maal per week. Dit is een administratieve taak en daar heb je er vast nog meer van, dus die cluster je dan samen tot een grote taak van bijvoorbeeld 2,5 uur, waar verschillende subtaken onder vallen. Hetzelfde kun je doen voor je marketing, je blog, je e-mail, je klantcontact momenten, noem maar op.

En grotere projecten? Zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van een nieuw programma, een weggever, een website of iets anders… ook die plan je 1 tot 2 maal per week in voor bijvoorbeeld een dagdeel of een paar uur. Maar wel 1 van deze grotere projecten tegelijkertijd. Echt, het is gebleken dat dit het meest efficiënt is. 1 groter project per maand. Dan is deze na een maand ook echt af en klaar.

Het helpt wel om deze grotere taak dan ook op te splitsen in subtaken. Dus, om bij het voorbeeld van een website te blijven. In week 1 je homepage klaar, in week 2 je salespage, in week 3 je over mij pagina, in week 4 de overige pagina’s, zoals bijvoorbeeld een blogpagina en contactpagina. Ondertussen werkt je webbouwer achter de schermen mee, steeds als jij de tekst met 1 pagina klaar hebt, zodat je ook na ongeveer een maand je site kunt lanceren. Oké, bouw je je site zelf dan duurt het project misschien iets langer, maar je snapt mijn punt.

Het blijven dralen of wikken en wegen over iets kost je meer tijd en frustratie. Of toch 3 grotere projecten tegelijk doen. Dan heb je na een maand… precies niks klaar. En duurt alles bij elkaar langer of erger, stop je er op voorhand al mee.

Nu hoor ik vaak dat mensen zeggen ‘ja ik maak wel die planning, maar ik houd me er niet aan’. Dan is ofwel je planning niet realistisch, dus dan heb je zo’n 20 dingen to do lijstje, of je bent niet committed. Je weet zelf welke voor jou geldt.
Beide kun je oplossen, maar dan moet je wel eerst een eerlijk antwoord aan jezelf geven.

Nou, geef ik hier zomaar een lesje plannen en structuur houden, binnen het uur. Want zolang mocht deze taak duren. Zelfs wanneer ik mij niet zalig zoet voel😉.

 

PS:
Dit zijn 2 manieren waarmee ik je kan helpen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf dat past bij jou. Kijk maar of er iets voor je bij zit:

  1. Wil je meer vervulling en winst in je business ervaren door het creëren van een definitieve waarde omslag in je positionering en mindset en nu echt doorgroeien? Boek dan hier je call met me voor mijn jaarprogramma.
  2. Iedere maand gaan kort de deuren open voor de LevelUP! Mastermind. Iedere maand staat in het teken van een ander topic. Je krijgt iedere maand een masterclass over dit topic, een Q&A waar je me al je vragen over business en persoonlijke groei mag stellen, een daadwerkelijke online mastermindsessie waar je zelf je case inbrengt, en iedere maandag een korte live van mij om je een boost te geven voor de week die komen gaat in een besloten facebookgroep. Daarnaast krijg je nog vele extra’s van me daar en toffe bonussen.
    Je kan per maand in- en uitstappen. Check it out! 😊

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven