Een droombedrijf creëren heeft niets met dromen te maken - Chanthal Hagedoorn
Een droombedrijf creeren heeft niets met dromen te maken

Een droombedrijf creëren heeft niets met dromen te maken

Deze week sprak ik met verschillende ondernemers. Zo had ik afgelopen donderdag de kick-off van mijn 6 maanden Ready to Fly Next-level programma. Hier werk ik met een club ondernemers in een kleine setting aan hun droombedrijf. Zij weten en beseffen echter heel goed dat een droombedrijf creëren niets met dromen te maken heeft, maar alles met DOEN en actie in de taxi.

Super blij word ik van deze klanten. Dan is mij niets teveel en verleng ik uit enthousiasme een trainingsdag zo. En zo leeft dat ook bij deze ondernemers. “Ik kan nog wel uren doorgaan en creëren” verzuchtte een van mijn klanten.

Inwendig grinnik ik dan. Ik herken dat namelijk ook zo bij mijzelf. Dat motortje aanzwengelen, dat doe ik maar wat graag. Vervolgens gaat het er wel om dat je de acties zoals bedacht ook echt gaat doen en gaat uitzetten. Niet blijft hangen in perfectionisme, maar jezelf toestaat om te mogen leren van het DOEN en van het proces. Want van daadwerkelijk ‘in business’ zijn, van contact met jouw klanten en verkoop draaien, leer je het meest en het snelst. En precies dat geeft je de mogelijkheid om bij te sturen waar nodig. En door te ontwikkelen. Niets anders dan dat.

En dan sprak ik deze week ook een aantal andere ondernemers. Zij die het allemaal niet meer zien zitten. Die, zoals ik het bekijk, nog niet echt in de actiestand zijn gaan staan, maar in het voortraject al stil komen te staan. Dit kan zijn door iets wat hen in het ondernemen niet goed lukt of tegen staat, maar vaker nog is het iets wat in hun privéleven gebeurt waardoor er stress ontstaat. En dit direct zijn weerslag heeft op het hele ondernemen en op hun hele bedrijf.

Wanneer er stress is pas je een van de overlevingsmechanismen rennen/vechten, vluchten of bevriezen toe. Dit is een automatisme en is al heel jong bij je ontstaan. Dat begrijp ik allemaal en jij vast ook. En ook dat je hierdoor misschien even niet als de topspeler van je bedrijf acteert. Maar wat ik niet begrijp is waarom dit direct je hele bedrijf lam moet leggen. Je terug krabbelt en je bijvoorbeeld uit projecten of trajecten terug trekt.

Mijn klanten zijn crazy birds. Ze willen vliegen. Ze leren bij mij in het nest ondernemersvaardigheden. Maar liever gooi ik je uit het nest en leer je het vliegen onderweg naar beneden. Waarbij ik echt wel naast je vlieg en heel hard met mijn vleugels wapper om je voor te doen hoe je jouw vleugels dient te gebruiken.

Het is toch dat punt

Het punt waarbij je over de rand van het nest kijkt. En beseft dat het nu echt tijd is om te gaan. En nee, je bent er nog niet klaar voor en nee, het is ook wel erg hoog. Dat punt, daar zie ik gretige vogels waarbij het verlangen groter is dan de angst. En dus in een next-level programma bij mij zitten. Investeren. Lanceren. En dus zij die de angst laten regeren.

Waarbij het altijd verpakt is in andere bewoordingen uiteraard. Want ja, een broeder in het nest is ziek, deze heeft je nodig. Nee, het komt nu echt niet uit. Of er dient eerst nog even wat aan het nest gebouwd te worden… of… ik kan nog wel wat invullen.

Er wordt iets anders aangegrepen als excuus om maar niet uit dat nest te hoeven. Om het daarmee voor jezelf goed te praten. Want je wilt je eigen geweten sussen. En niet toegeven dat je het eigenlijk freaking spannend vindt.

En weet je, ik snap dat ook nog. Maar vertel dat. Want in zoveel gevallen kom je daar echt wel doorheen. En ook al is een broeder of zuster in het nest ziek, dit als voorbeeld nemende. Dan nog zul je zien dat deze over een tijd hersteld is (deels door jouw goede zorgen wellicht) en deze dan wel uit gaat vliegen en bezig gaat met wat hij of zij wil. En jij? Jij bent ondertussen stil gaan staan. Hebt iets of iemand voorrang gegeven.

Dat is je natuurlijk goed recht. Your business, your choice. Maar iets in mij zegt dat als je dit nu doet, je dit ook op een later moment doet. ‘Mijn tijd komt nog wel’ is daarmee niet echt waar. Jouw tijd is enkel en alleen nu. En gaat het altijd over keuzes die je maakt voor nu en zeker bepalend zijn voor later. Want wanneer al je broeders en zusters uitgevlogen zijn blijf jij alleen achter in het nest. Terwijl jij ook dromen had. Uitstel wordt afstel en in het ergste geval leer je nooit vliegen.

Daarom denk ik dat je als ondernemer nooit helemaal moet wijken voor iets wat gebeurt wat angst, twijfel of stress oproept. Natuurlijk, er kan iets aan de hand zijn, een situatie ontstaan waarin je hebt te handelen en er voor iets of iemand hebt te zijn. Maar moet jouw bedrijf dan daarvoor helemaal opzij geschoven worden?

Zoveel ondernemers zie ik dit iets te gemakkelijk doen. Omdat ook die keuze als zelfstandig ondernemer hups, zo gemaakt is. Wanneer je in loondienst zit kun je ook niet zomaar er niet zijn. Dan maak je ook afspraken, wat wel, wat niet, maakt gebruik van een regeling of neemt een paar dagen vrij. Waarschijnlijk zeg je niet direct je baan op.

En waarom doe je dat dan met jouw bedrijf of ondernemersdroom wel?

Wanneer de eerste paniek rondom een situatie voorbij is, zie je het zoveel meer helder, en kun je van daaruit handelen vanuit een overtuiging die zeer waarschijnlijk veel beter past.

Daarmee bepaalt nooit een situatie het voor je. Dat doe je altijd zelf.

Echt, , durf jij eerlijk te zijn naar jou zelf, hoe dit bij jou zit?

En ja, hoe spannend het soms ook is in het ondernemen. Want ik zal niet zeggen dat dit niet zo is. Weet dat het soms een TGV is om jezelf ten diepste te leren kennen. En dat ook machtig mooi is. Maar dan moet je wel gaan. En jezelf het succes ook gunnen. Om mensen met jouw mooie product of dienst te mogen helpen. Want dat gevoel, dat geeft je zeker vleugels!

Dus, , waar zit jij momenteel met je business? Sta je op het punt nu echt te gaan vliegen, of doe je het al en wil je nog wat hoger, ben je keihard naar beneden aan het vallen en weet je nog niet hoe je jouw vleugels moet gebruiken of blijf je liever helemaal op het nest?

I get it. Echt. Waar je je ook bevindt. Ik heb er ook geen oordeel over. Ik neem het waar. Ik zie je. En kan je helpen om een voor jou zo goed mogelijke vliegroute uit te stippelen. Want dat is wat ik doe en waar ik heel goed in ben. Met een passende strategie voor jou.

Ben jij er klaar voor om met jouw bedrijf écht next level te gaan?
Waarin je met meer gemak klanten aantrekt en ze met veel plezier helpt?
Waar je jouw bedrijf verder bouwt zoals je het altijd al bedoeld hebt?

Dan is mijn unieke mastermind precies wat je nodig hebt.

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven