Door de weerstand heen.... of toch niet? - Chanthal Hagedoorn
Blog Chanthal tekst-min

Door de weerstand heen…. of toch niet?

In de afgelopen twee weken heb ik maar liefst 5 keer een steenkoude douche genomen. Vaak ook nog na een sportmoment, nadat ik al was uitgezweet en afgekoeld.
Wat nu, zul je denken. Chanthal die fervent aanhanger wordt van ijskoud douchen, ijsbaden en de Wim Hof methode? Nou….nee. Het zit iets anders. Onze cv-ketel hield er na jaren trouwe dienst langzaam mee op. Dat wil zeggen, soms deed de verwarming het wel en had je wel warm water, maar het kon ook zo zijn dat je de kraan opendraaide, het water warm werd en zodra je eronder ging staan de ketel een blokkering kreeg… alsof íe het wist!

Dan moest dat ding eerst een dikke kwartier ontluchten en dan nog had je kans als je het daarna weer probeerde, hetzelfde als wat ik hierboven beschrijf weer opnieuw gebeurde. En ik douche best eens koud (of oké, lauw) af, maar ijskoud een hele douche doen. Je haren wassen, je benen willen scheren (gaat echt niet lekker onder een ijskoude douche)… nou ja, je snapt het plaatje denk ik wel.

En natuurlijk. Het gebeurde vaak alleen bij mij. De rest van mijn gezin had iedere keer net wel warm water. Dus toen de monteur langs was geweest en het ding echt wel afgeschreven werd en we dus een nieuwe moesten bestellen, en mijn man me doodleuk vertelde dat ze het megadruk hadden en de ketel pas over een dikke twee weken geplaatst zou worden, zei ik nog “daar ben je toch niet mee akkoord gegaan”?

Maar als je mijn man een beetje kent, die altijd de rust zelve is, nooit voor zal dringen, een ander altijd voor zal laten gaan (onder het mom ‘nou, als jij zoveel haast hebt dan toe maar’), eerder zijn schouders ophaalt dan zich ergens druk om te maken, wist ik eigenlijk het antwoord wel. Ehm, ja, laten we in deze misschien tegenpolen zijn. Ik zit, op zijn zachtst gezegd, niet zo in elkaar. Dus ik foeterde de hele boel bij elkaar, dat dit echt niet zo langer kon. Dat ik inmiddels van onder meer op een begroeide baardaap leek en nogal logisch dat het voor hem makkelijk praten was, ik stond immers net iedere keer onder zo’n ijskoude douche! En hoewel ik met het mantra van Wim Hof ‘doorademen!’ daar onder die douche echt wel met mijn best deed (en let wel, dus ook gewoon 10 minuten ijskoud douchte en mijn ding deed), had ik hier gewoon niet voor gekozen. Ik. Wilde. Dit. Niet. Punt.

Oké, adem in, adem uit…. 😉

Laat ik hier even de vergelijking naar je bedrijf maken. Want dat laatste wat ik hierboven noem. Dat ik dit echt niet wilde en alles in mij en mijn lijf nee zei, maar ik het toch deed en hiermee dus aan mijn eigen behoefte voorbij ging. Dat zie ik bij ondernemers ook zo vaak gebeuren. Want ik ben echt van je grenzen verleggen, nieuwe dingen uitproberen en als je je bedrijf wilt laten groeien, zul je moeten dansen aan de rand van je comfortzone. Aan de rand, dus. Niet er ver overheen.

 

Moet je dan door de weerstand heen…. of toch niet?

 

Ik douchte ijs en ijskoud, meerdere keren. Terwijl ik natuurlijk echt wel een andere keuze heb. Niet douchen (ha ha, voor mijn omgeving niet prettig), met een emmer gekookt water, aan vrienden vragen of ik daar mag douchen, et cetera (want ja, alle douches bij de sportschool zijn ook dicht in dit tijdperk).

En zo is het in je business ook. Want je kunt soms afdwalen van wat je wel of echt niet wilt, waar je voor open staat om te proberen en wat echt niet. Ondernemers denken soms dat ze geen keuze hebben. Dat ze iets maar moeten doen omdat dat nou eenmaal het pad is om meer klanten aan te trekken. Jazeker, je zult iets moeten doen op jouw pad. Als je namelijk stil blijft staan gebeurt er niks. Je zult zelf de beweging in je bedrijf op gang moeten brengen. Maar er zijn zoveel zaken die je tegenwoordig kunt doen. Kies daaruit wat je wilt doen en ook vol kunt houden op de langere termijn.

Laatst was ik met een ondernemer in gesprek en toen we het plan gingen doornemen voor 2021, over daar waar ze naartoe wilde en welke acties ze zou kunnen doen, knikte ze wel ja maar zag ik gewoon dat ze er steeds ongelukkiger bij ging kijken. Toen ik haar dat terug gaf, zei ze “ik wil dat allemaal niet. Funnels, e-mailmarketing, een webinar geven…” En ik weet heel goed dat dit soms is omdat ondernemers er tegenop zien, dat ze niet weten ‘hoe’ het moet, of angst hebben voor de zichtbaarheid, allemaal zaken waarmee ik je kan helpen. Maar ik wist instinctief dat dit voor haar niet zo was. Dus vroeg ik haar “Wat wil je wel?”

Toen werd weer het plaatje geschetst van haar doelen, waar ze wilde zijn. Het eindstation. “Maar wat wil je doen om de trein überhaupt in beweging te krijgen richting dat eindstation?” vroeg ik haar.

Dat wist ze niet. En dat is ook niet erg. Want zelfs daar kan ik haar mee helpen. Maar je moet wel iets gaan doen. Iets gaan kiezen. Iets wat je dan wel vol overtuiging wilt gaan doen.
Heel vaak zie ik een gat tussen het doel, waar de ondernemer naartoe wil groeien, wat haar echt vet gaaf lijkt en ogen beginnen te stralen, maar wanneer we het hebben over wat er allemaal bij komt kijken om daar te zijn, welke consistente acties hierbij horen, dan heeft men dat er niet voor over.

En ook dat is oké. Zolang het maar een eigen keuze is. Het betekent als je dat allemaal niet wilt doen, je doel misschien ook naar beneden bijgesteld moet worden. Dan merk je vanzelf wat belangrijker voor je is. Dat doel, jouw droom, of dat wat je er wel of niet voor wilt doen of voor over hebt.

En daarmee is alles oké. Het is echt nodig dat wanneer je weerstand op iets voelt, gaat onderzoeken waar deze weerstand vandaan komt. Wil je het echt niet? Vind je het spannend? Moet je nog even aan het idee wennen? Want als je namelijk een actie gaat doen maar er blijft een bepaalde weerstand op zitten, dat is iets wat jouw klant van mijlenver al ruikt van je.

Iets spannend vinden mag, he? Ik vind ook nog iets heel vaak spannend. Maar ik wil het dan wel. Mijn verlangen is groter dan de angst, op zo’n moment. En dat is een afweging die je altijd alleen maar zelf kunt maken.

Maar luister alsjeblieft naar jezelf, als alles in jezelf en in je lijf schreeuwt dat je iets niet wilt. Of als je iets aan het doen bent waar je niet vol voor gekozen hebt. Op dit pad zul je steeds ongelukkiger worden. Want het is echt makkelijker om een weg te bewandelen waar je volop ‘ja’ tegen hebt gezegd. Dan zijn er nog genoeg uitdagingen, maar dan ben je over het algemeen wel een blije ondernemer. En een blije ondernemer trekt ook veel makkelijker nieuwe klanten aan. 😊

Ennuh… je snapt dat je bij mij op een event of in een training echt wel uitgedaagd wordt, maar ik zal je niet snel vragen om in een ijsbad te gaan zitten. 😉 En omdat niemand een ongelukkige vrouw om zich heen wil, heeft mijn man het installatiebedrijf gebeld en gevraagd of het echt niet eerder kon… en warempel. Sinds vrijdagmiddag hebben we een nieuwe ketel en heb ik dit weekend al heerlijk onder een weldadige, warme douche gestaan.

 

Dit zijn 2 manieren waarop ik je kan helpen met het opbouwen van een succesvol bedrijf:

  1. Wil je meer vervulling en winst in je business ervaren door het creëren van een definitieve waarde omslag in je positionering en mindset en nu echt doorgroeien? Boek dan hier je call met me voor mijn jaarprogramma.
  2. Iedere maand gaan kort de deuren open voor de LevelUP! Mastermind. Iedere maand staat in het teken van een ander topic. Je krijgt iedere maand een masterclass over dit topic, een Q&A waar je me al je vragen over business en persoonlijke groei mag stellen, een daadwerkelijke online mastermindsessie waar je zelf je case inbrengt, en iedere maandag een korte live van mij om je een boost te geven voor de week die komen gaat in een besloten facebookgroep. Daarnaast krijg je nog vele extra’s van me daar en toffe bonussen.
    Je kan per maand in- en uitstappen. Check it out! 😊

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven