Business has nothing to do with feelings - Chanthal Hagedoorn
Blog Business has nothing to do with feelings

Business has nothing to do with feelings

Het afgelopen half jaar heb ik als intens ervaren. Ik weet niet hoe ik het anders kan omschrijven.

Het komt voort uit alles wat er is gebeurd en keuzes die ik heb gemaakt, alleen of samen met anderen.

Ik vond het soms een rollercoaster aan emoties, die door de coronacrisis en het thuis zijn met zijn allen nog eens extra werden uitvergroot.

“Business has nothing to do with feelings.”

 

Het is een uitspraak die er op doelt dat je zaken in je bedrijf niet dient te verwarren met emoties, zeker niet als er gewoon cijfers of ratio’s zijn die niets anders dan je de feiten laten zien, of dat je praktische problemen niet op emotioneel niveau moet gaan zitten oplossen. Ik houd ervan. Het maakt in veel aspecten zaken zo simpel, waar ik anderen wel eens onnodig het zichzelf lastig zie maken.

Maar in dit geval ben ik het afgelopen half jaar regelmatig heel emotioneel geweest. Niet zozeer over mijn business, als wel over iets persoonlijks. Onze zoon gaat na de zomer naar een andere basisschool. Deze keuze komt niet uit de lucht vallen, natuurlijk. Na eerlijke gesprekken met school en het rondkijken op een aantal andere scholen, zijn we tot het besluit gekomen dat de vorm van het onderwijs (hij zit nu op een Vrije school) niet zo passend is voor hem. In het leren zal hij veel meer baat hebben bij een andere vorm. Alleen is hij wel ontzettend gehecht aan zijn klasgenoten, zijn vrienden en juf. Het is echt zijn vertrouwde plek, waar hij zich fijn voelt. Hem dit af te nemen doet pijn, veel pijn. En het maakt dat we deze keuze heel zorgvuldig en weloverwogen hebben genomen.

Onlangs is hij voor het eerst even een ochtend mee gaan doen op zijn nieuwe school en hij vond het best leuk, dit voelde voor mij als een enorme opluchting. Maar toen hij nog weer een keer mocht komen om kennis te maken met zijn nieuwe juf voor het volgende schooljaar en de nieuwe klas zag ik na afloop een jongen van het schoolplein aflopen met zijn hoofd naar beneden, capuchon op. “Hoe was het” vroeg ik. “Wel oké” was het korte antwoord. Ik weet dat ik dan niet moet doorvragen maar het vanzelf wel komt. Op de terugweg zei Sepp “mama ik heb geen zin in de andere school”. En toen ik hem daarna nog naar zijn huidige (straks oude) klas bracht, stonden zijn vrienden hem al uitgelaten op te wachten. Wat gaat er dan een steek door mij heen en zou ik zo graag hebben gezien dat het anders was, dat deze keuze niet nodig was en zo wel, dat ik in ieder geval zijn pijn over zou kunnen nemen.

Maar dat gaat allemaal niet. En hoewel ik heel goed weet waar onze keuze op gebaseerd is en we de overtuiging hebben dat het ‘in the end’ goed voor hem zal zijn, snap ik zo goed dat hij er geen zin in heeft, in wat die volwassenen om hem heen allemaal hebben bedacht. Natuurlijk is hij er ook in gekend, maar let wel, als het aan Sepp lag, hoefde het niet. Hij kan op zijn leeftijd ook nog niet overzien welke voordelen de andere school voor hem mogelijk zullen hebben.
Dus in dit hele proces, dat zich vanaf januari t/m juni heeft afgespeeld, waarin we in mei het besluit hebben genomen en de knoop doorgehakt, zijn er vele tranen gevallen.
Soms zit je dan ergens zo middenin, dat je het ook niet meer helder ziet. Op een gegeven moment vroeg ik ook aan mijn man ‘waarom doen we dit ook alweer?’ Ik was het even helemaal kwijt. Het heeft ontzettend veel energie, tijd en tranen gekost om dit proces in goede banen te leiden.

En dat viel dus middenin de corona tijd, waarin we met elkaar thuis zaten en alles nog eens extra open en bloot werd gelegd.

En zo ook in mijn bedrijf. Want je zult je misschien afvragen of bovenstaande nog ergens een link heeft met business. Maar dat heeft het dus alles.
Want terwijl er op privé gebied zoveel onzeker werd en we het nog niet konden overzien voor onze zoon en wat het beste was om te doen. Was er dus ook die corona crisis die in heel veel gevallen voor ondernemers een zelfde soort onzekerheid met zich mee bracht. Ik denk dat dit proces bij sommige ondernemers misschien wel net zo veel energie, tijd en tranen heeft gekost. Maar dan om jouw bedrijf, wat voor veel ondernemers ook als een soort kind voelt. 😉

Want net als wij de keuze voor onze kinderen zo goed mogelijk willen doen, wil je dit voor je bedrijf ook. Het vergt aandacht en zaken afwegen wat het beste is om te doen. En daarmee vertrouw ik altijd juist heel sterk op mijn gevoel. Net zoals we toen rondliepen in de nieuwe school ter kennismaking en je gaat afvragen of je kind hier past. Zo maak je ook op gezette tijden keuzes voor je bedrijf.

En nee, alle ratio’s en cijfers ten spijt, niet alle keuzes kunnen daaraan ontleend worden, helaas. Dan heb je wel degelijk te luisteren naar je gevoel. Want je kunt nog niet alles overzien en ook kun je de impact van een keuze nog niet zien, voelen of merken. Je hebt er wel een idee bij, maar er zijn geen garanties.
En het feit dat je geen garanties hebt maakt het onzeker. Waarbij als je niet oppast het funest is voor je gevoel!
Gelukkig kan ik altijd wel goed boven een situatie hangen en het grotere plaatje zien. De hele puzzel. Al weet je nog niet precies hoe en wanneer je hem helemaal gelegd krijgt en je constant met dat ene puzzelstukje in je hand zit. Het weten dat het slechts 1 puzzelstukje, 1 klein stukje van een groter iets zal zijn, geeft mij vertrouwen en weten dat ik de puzzel kan maken.

Ook al is dat ene stukje nu echt even heel lastig. Een keuze kan nu eenmaal lastig zijn en kan pijn doen.
Er wordt ook vaak gevraagd aan ondernemers ‘ben je bereid er voor te gaan, er van alles voor te doen?’ Maar een betere vraag is misschien wel ‘wat ben je bereid ervoor te laten of op te geven’. Om dat wat je wilt en belangrijk voor je is, te doen laten groeien.

Wij zullen onze zoon hiermee dienen te helpen en jij mag je bedrijf helpen. Het lijkt best wel wat op opvoeden. Je mag er soms streng tegen zijn, maar ook geduldig, liefde tonen, keuzes voor maken, vertrouwen hebben, stevig vast houden, los laten en het laten groeien.

En om dat je er nog middenin zit en niet al bij ‘the end’ bent van je keuze. Kan het schuren, pijn doen, en maak je in mijn beleving binnen het grote proces van de keuze steeds al kleinere keuzes.
Als jij bijvoorbeeld kiest om voortaan nog enkel met groepen en/of online te werken, dan lijkt dat heel simpel. Ik weet echter dat dit vaak impliceert dat de ondernemer in kwestie zich te kort zal voelen schieten naar eerdere 1:1 klanten, of zelfs naar klanten die er nog helemaal niet zijn, of het wel echt slim is om te doen en terwijl je dit aan het neerzetten bent gaat het schuren. Er komt weer iemand die vraagt om 1:1 begeleiding terwijl je net had besloten dit niet meer te doen, toch? Waarom wilde je dit ook alweer? Wat waren de voordelen er nou van, want zoals je het nu bekijkt en ziet, zijn die echt niet voelbaar hoor! Blehg, dit is stom. Zal ik maar op de oude voet verder, veel gemakkelijker.

En ja, dat is gemakkelijk. Voor de heel korte termijn. Want als je namelijk geen keuze maakt, gaat een situatie op een zeker moment vanzelf schuren en kan het zelfs zo zijn dat keuzes voor jou worden gemaakt. En dat wil je zeker niet. Groeipijn is onlosmakelijk verbonden met keuzes maken.
En in dat stuk, has business everything to do with feelings! Maar kun je er wel voor waken dat deze emoties er zeker mogen zijn, maar ze niet met je aan de haal gaan of je ze in alles leidend laat zijn.

En nee, je weet niet van tevoren hoe een keuze zal uitpakken. Je kunt er wel een inschatting van maken. En het van hieruit je beste vertrouwen geven!

 

PS:
Dit zijn 2 manieren waarmee ik je kan helpen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf dat past bij jou. Kijk maar of er iets voor je bij zit:

  1. Wil je meer vervulling en winst in je business ervaren door het creëren van een definitieve waarde omslag in je positionering en mindset en nu echt doorgroeien? Boek dan hier je call met me voor mijn jaarprogramma.
  2. Iedere maand gaan kort de deuren open voor de LevelUP! Mastermind. Iedere maand staat in het teken van een ander topic. Je krijgt iedere maand een masterclass over dit topic, een Q&A waar je me al je vragen over business en persoonlijke groei mag stellen, een daadwerkelijke online mastermindsessie waar je zelf je case inbrengt, en iedere maandag een korte live van mij om je een boost te geven voor de week die komen gaat in een besloten facebookgroep. Daarnaast krijg je nog vele extra’s van me daar en toffe bonussen.
    Je kan per maand in- en uitstappen. Check it out! 😊

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven