Als je niks riskeert, riskeer je alles - Chanthal Hagedoorn
Blog Als je niet riskeert

Als je niks riskeert, riskeer je alles

“Ik weet het. Het is een beetje zoals het kip en het ei verhaal. Ik weet dat ik door met jou te gaan werken betere resultaten zal behalen door alles wat ik van je kan leren. Maar ik zie niet hoe ik de investering nu kan doen.”

“Oh, mijn man ziet me aankomen. Ik wil het zo graag maar ik heb het eerst wel even thuis te overleggen, want ik denk dat hij het niks vindt. Ik heb al vaker geïnvesteerd, maar ik ben nog niet zoveel verder.”

Het zijn zomaar twee zaken die ik wel eens hoor. Misschien zijn het dingen die jij ook wel eens hebt gedacht of gezegd tegen iemand. Wanneer er iets op je pad is gekomen dat je verder kan brengen met je business en je een keuze hebt te maken. Want ja, het vraagt wel een investering van je. Niet alleen in geld, maar ook in tijd en energie.

Ik begrijp dat het lastig kan zijn om een keuze te maken. Echter niet om de redenen die jij waarschijnlijk denkt.

Het blijft me namelijk altijd wat verbazen. Zoveel ondernemers die heel simpel zijn gestart (and you know I love simple) zonder al te veel kosten te hoeven maken. Die thuis vanaf de keukentafel met een laptop en een inschrijving bij de KvK al van start kunnen. Niks mooiers dan dat. Maar er kleeft ook een gevaar aan. Omdat je denkt eerst wat te moeten gaan verdienen voordat je weer verder kunt investeren.

Bij mij om de hoek van mijn kantoor opent binnenkort een patisserie. Moet je eens kijken wat deze ondernemer eerst heeft te investeren voordat ze überhaupt een cent verdient. Is zij dan een echte ondernemer en de persoon aan de keukentafel niet? Nee, dat vind ik niet. Maar we kunnen wel wat leren van de ondernemers die met een fysieke zaak en product iets starten.

(En andersom zij ook van ons, maar dat is voer voor een ander blog).

Ze kijken anders tegen investeringen aan, zien het niet meer of minder dan een noodzakelijk iets en zorgen ervoor dat het werkt. Met een plan, wel te verstaan.

En dat plan is cruciaal. Want wanneer je voor jezelf geen plan maakt en je wilt dan ergens in investeren, dan zie je ook alleen maar dat enorme bedrag waar je niet aan voorbij kunt kijken. Je ziet de mogelijkheden onvoldoende.

Wanneer je zo tegen investeringen aankijkt, dan heb je vaak ook op andere gebieden een ‘fixed’ mindset. Hoe ga je om met obstakels in je bedrijf? Zie je ze als onoverkomelijke problemen waardoor je ervoor kiest om op de plek te blijven waar je nu bent, of zie je ze als uitdagingen die, als je ze aangaat, je verder zullen brengen in en met je bedrijf?

 

Als je niks riskeert, riskeer je alles

 

Bedenk eens wat het je kost om door te gaan op de manier zoals je nu doet, terwijl je diep van binnen iets anders voor ogen had met je bedrijf. Wat het je kost als je weet dat iets je zo ontzettend verder kan brengen, en je het dan niet doet. Dat je dan over een half jaar of een jaar nog op precies dezelfde plek bent. Dat gaat pas echt schuren en dat ga je op nog veel meer fronten in je leven voelen. De echte twijfel gaat daarmee dan ook meestal niet over geld, maar over vertrouwen. Daarmee bedoel ik niet het vertrouwen in mij, als ik iemand een aanbod doe, maar het vertrouwen in jou zelf. Vertrouw je jezelf er op dat je nu echt gaat, dat je het werk dat nodig is gaat doen? Het vraagt iets anders van je dan wat je tot op heden hebt gedaan of laten zien. En dáár gaat vaak de echte twijfel of angst over. En dát, dat stukje snap ik maar al te goed.

Je hebt daarvoor meestal anders te doen dan dat je nu doet en dat kan even spannend zijn. Want ik snap het wel, om even terug te komen op de voorbeelden waar ik dit blog mee begon. Ik geef de partner in deze nog hartstikke gelijk ook. Ik kan me voorstellen dat hij haar ziet aankomen. Hij gelooft het niet meer. En geef hem eens ongelijk, als zij wel steeds investeert maar niet anders gaat ‘doen’. Alleen de investering zorgt niet perse voor een ander resultaat, you know. Je hebt het zelf ook echt aan te willen gaan, te willen leren, nieuwe dingen toe gaan passen in je onderneming, leren van mensen die verder zijn.

En met een plan ervoor gaan zorgen dat het wel gaat werken. Door dat plan ga je ook ineens zien dat het wel kan, als jij maar aan het werk gaat volgens het plan. En dan zul je ook de R.O.I. (Return on Investment) gaan zien.

Ik laat daarom mijn klanten het pad zien dat mogelijk is, wat het ze gaat opleveren. Hoe snel dit al kan, of niet. Want het heeft te maken met hoeveel haast je zelf hebt, de mate van actiegerichtheid en de snelheid van implementeren. En dat implementatiestuk kost vaak ook nog weer geld, tijd en energie. Maar hé, dat is wat het is. Het is jouw bedrijf en jij bent hiervoor verantwoordelijk, niemand anders.

De ondernemers die dit niet schuwen, dat zijn de lerende en groeiende ondernemers, of je nu aan de keukentafel werkt of een patisserie hebt. 😉

En dat levert je uiteindelijk een veelvoud op van wat de investering nu feitelijk kost.

 

PS

Dit zijn 3 manieren waarmee ik je kan helpen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf dat past bij jou. Kijk maar of er iets voor je bij zit:

  1. Iedere week staat er een nieuwe podcast aflevering voor je klaar.
  2. Wil je meer vervulling en winst in je business ervaren door het creëren van een definitieve waarde omslag in je positionering en mindset en nu echt doorgroeien? Boek dan hier je call met me voor mijn jaarprogramma.
  3. Iedere maand gaan kort de deuren open voor de LevelUP! Mastermind. Iedere maand staat in het teken van een ander topic. Je krijgt iedere maand een masterclass over dit topic, een Q&A waar je me al je vragen over business en persoonlijke groei mag stellen, een daadwerkelijke online mastermindsessie waar je zelf je case inbrengt, en iedere maandag een korte live van mij om je een boost te geven voor de week die komen gaat in een besloten facebookgroep. Daarnaast krijg je nog vele extra’s van me daar en toffe bonussen.
    Je kan per maand in- en uitstappen. Check it out! 😊

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven