Wat pak jij uit onder de kerstboom dit jaar? - Chanthal Hagedoorn
Blog Wat pak jij uit onder de kerstboom dit jaar

Wat pak jij uit onder de kerstboom dit jaar?

Deze maand eindigen een aantal trajecten die ik heb met mijn klanten. Het traject is rond. Het jaar is ook bijna rond. Ik ben er altijd onwijs dankbaar voor, de mooie mensen waar ik mee mag werken.

De groei van hen maakt het mogelijk dat ook ik weer ben gegroeid. En dat is zo mooi, als die cirkel daarmee rond wordt gemaakt.

Tegelijkertijd ben ik echt een dweil als het op afscheid nemen aankomt. Mijn klanten zitten echt in mijn hart. En als je daar eenmaal zit, ga je er niet snel weer uit. Dat neemt niet weg dat die ontkoppeling soms wel nodig is. En soms ook nog helemaal niet.

Ik ben er altijd heel eerlijk in of ik zie dat een klant nog verder met mij op kan lopen of dat het juist beter is dat de wegen zich scheiden. En let wel, wegen scheiden is voor mij dus niet uit mijn hart, maar soms is er (eerst) iets anders nodig. En dat is no problem.

Ik zou nooit enkel gaan voor snelle omzet, maar kijk altijd oprecht of ik met iemand wil werken en in welk traject iemand het beste past. En dat betekent soms ook wel eens dat ik nee zeg tegen iemand. Omdat ik niet geloof in haar plan, haar product of het niet voor me zie. Ook kan ik niet met ieder product goed uit de voeten. En wanneer iemand nog teveel angsten en blokkades heeft en daardoor niet goed in beweging komt, kan ik daar ook niet zoveel mee. Niet omdat ik dat niet snap, want als ex-therapeut snap ik deze materie juist maar al te goed, maar het is niet waarvoor iemand bij me komt. Ik beloof een succesvol bedrijf als we gaan samenwerken, en it takes two to tango.

En dit betekent niet dat je iets niet spannend mag vinden. Want echt, ik vind zo vaak nog iets spannend en schijt ik mijn broek vol bij wijze van spreken 😉 (ik hoop niet dat je visueel bent ingesteld) maar… ik ga wel. Ik loop op mijn pad en verwacht van mijn klanten hetzelfde.

En dan ontstaat er altijd iets moois. Altijd. En ik begrijp maar al te goed dat je zover met je bedrijf kunt groeien als dat je persoonlijk bent gegroeid. Het betekent voor mij dat ik aan een einde van een jaar niet meer met dezelfde zaken zou mogen worstelen als waar ik het in het begin van het jaar ook moeilijk mee had. En sterker nog, ik leg dat iedere 3 maanden onder de loep. Alleen zie je aan het einde van het jaar zo mooi de gehele ontwikkeling en die zie ik tussentijds in het proces niet altijd even duidelijk.

Ik ben benieuwd hoe dit voor jou is. Leuk als je dat hieronder met me wilt delen. Of je nu zegt, ja, ik ben daar en daar heel erg gegroeid. Of dat je misschien ook zegt ‘Chips, met dit stuk zat ik begin van het jaar ook, wat heb ik er nu concreet aan gedaan’.  Want dat is jammer, als je dat moet constateren.

En dat kan een persoonlijk stuk zijn, in mindset, in hoe je met sales bezig bent, of je grip hebt op je resultaten, hoe je de omgang met je klanten ervaart, hoe je met je tijd omgaat, hoe je energieniveau is, of je weet hoe je constant leads kunt aantrekken.

Tegelijk is het constateren ervan, je bewust zijn van iets, altijd stap 1. En die kan maar beter nu zijn dan nooit, toch? Want dat maakt dat je er nu voor kunt zorgen dat je volgend jaar rond deze tijd niet met hetzelfde vraagstuk worstelt als wat er nu speelt binnen jouw bedrijf.

Dus maak die balans eens voor je op als je straks rondom die boom zit. Waar ben je echt gegroeid en hoe komt dat? En waar zit je al langere tijd te stoeien met eenzelfde vraagstuk. En echt, dat kan dus van alles zijn. Durf je daar echt naar te kijken? Er hulp voor te vragen?

Want zeker als iets langere tijd al aan de orde is in je bedrijf, los je dit vaak niet alleen op.  Alleen blijf je in dezelfde cirkeltjes lopen, blijf je hard aan het werk, maar met niet de juiste dingen en dus ook niet de gewenste resultaten. Ik weet het, want been there, done that. Als er één iemand was die vond dat ze alles zelf moest doen en kunnen, was ik het. En dus ja, zelfs als businesscoach moet ik eerlijk bekennen dat ik hulp vragen echt heb moeten leren. Maar ik weet niet wat dat is met ons vrouwelijke ondernemers, want ik schijn hier niet de enige in te zijn. 😉 Ik kan je wel vertellen, dat vanaf het moment dat ik flink investeerde in mijn ondernemersvaardigheden, hulp vroeg bij systemen en tools voor mijn bedrijf waar ik in eerste instantie niks van snapte, me liet coachen door businesscoaches, het dak eraf ging.

Je kunt namelijk zelf nog niet zien wat die ander wel voor je ziet. Omdat je daar nog niet bent. En loop je daarmee altijd tegen je eigen plafond aan.

En als je hier nu echt naar durft te kijken, is dat volgens mij het grootste cadeau wat je van onder die kerstboom kunt krijgen. Het bewust zijn van. Ontzettend dankbaar mogen zijn voor alles wat er al is in jouw leven en tegelijkertijd de eerlijkheid hebben om jezelf een cadeau te geven met inzichten, waar je vervolgens een besluit op hebt te nemen en acties aan hebt te koppelen.

 

“Als je iets echt wilt, vind je een manier.

Als je iets niet wilt, vind je een excuus.”

 

Want alleen aan de inzichten heb je natuurlijk niks. Dat zie ik in bijvoorbeeld in mijn online challenges wel eens voorbij komen. Dan hebben mensen enorme eye-openers en inzichten gekregen, zijn ze me mega dankbaar, maar nemen vervolgens hier geen actie op. Stappen niet in het traject, gaan niet anders ondernemen dan ze al deden en halen hiermee dus ook geen andere resultaten. Dat zijn de mensen die zes maanden later zeggen, ik had toch moeten instappen. En dan heeft het je in the end uiteindelijk meer gekost, omdat je ook nog eens zes maanden omzet mis loopt die je anders wel gehad zou hebben.

En weet je, alles is oké. Maar neem een besluit op het cadeau wat je krijgt, pak ‘m ook echt uit.

Dat is wat ik voor je wens. Dan kun je daarmee een nieuw verhaal en een nieuw plan creëren voor 2020. En met dat plan help ik je heel graag natuurlijk. Want tussen de Sint en Kerst is er vaak nog van alles, wil je zaken graag afronden, zijn er uitnodigingen voor borrels…. Misschien herken je het. Bij ons zijn er ook nog verjaardagen van mijn dochter, mijn vader op eerste kerstdag en is mijn zusje vlak voor kerst uitgerekend van haar eerste kind. Ze woont niet naast de deur en je snapt dat ik in gezwinde spoed naar haar toe wil sjezen als het moment daar is… 😊
En ja, ik weet dat ‘gezwinde’ een heel ouderwets woord is, en ik gebruik het lekker toch.

We rennen en hollen en vliegen vaak in december, terwijl de maand eigenlijk je zo ontzettend wil uitnodigen om te vertragen, te verstillen. En zeg zelf, daar moeten we wel ons best voor doen om dat tegenwoordig nog echt te doen.

En ergens tussendoor dient dan ook dat plan voor 2020 gemaakt te worden. Weet dat als je dat plan voor 2020 nog niet hebt er echt geen paniek hoeft te zijn. Het kan nog. Gebruik december ook om even rust te nemen. Wat afstand. Is soms zo nodig en wij ondernemers doen het veel te weinig.

Echt even stilstaan. Alleen vanuit stilstand is er creatie. En volgen er rondom die boom en tussen de oliebollen ideeën voor het nieuwe jaar.

Dus, ik gun je mooie cadeaus die je mag uitpakken en hoop dat je daaraan gekoppeld besluiten neemt. Met dat plan help ik je graag.

Dit zijn 2 manieren waarmee ik je kan helpen bij het door ontwikkelen van een succesvol bedrijf dat past bij jou. Kijk maar of er iets voor je bij zit:

  1. Luister hier mijn Hoogvliegers Podcast. En vind je het tof? Abonneer je dan gelijk en laat hier even weten wat je ervan vond, thanks! 😊
  2. Wil je meer vervulling en winst in je business ervaren door het creëren van een definitieve waarde omslag in je positionering en mindset en nu echt doorgroeien? Boek dan hier je call met me voor mijn jaarprogramma.

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven