Vaar jij op zekerheid? - Chanthal Hagedoorn
Blog Vaar jij op zekerheid_

Vaar jij op zekerheid?

Laatst zat ik bij storytelling queen Yvette op haar strand in Castricum aan Zee. We hadden het over het ondernemerschap, onze klanten en ze vroeg me van alles over mijn business, want we waren aan het herschrijven. 😉 Ik vertelde dat ik zie dat sommige ondernemers het moeilijk hebben omdat hun gebondenheid aan zekerheid hun groei in de weg staat. Startende ondernemers, maar ook zij die soms al enkele jaren ondernemer zijn.

De zekerheid van hoe je ‘nu’ onderneemt. De zekerheid en ook gebondenheid van een hypotheek, een inkomen uit een loondienstbaan, etc. Geen echte stappen durven nemen in je bedrijf, onder de radar blijven vliegen (voelt tot op zekere hoogte veilig) vanwege dat huis, een loondienstbaan, je huidige klanten….

Ik zei dat ik niet zoveel om dat soort zekerheden geef. “Nee”, zei Yvette, “Je vaart juist heel erg op zekerheid”.

Ik was even stil maar wist meteen dat ze gelijk had.

Alleen is het wel een ander soort zekerheid dan dat ik hierboven schets. Want eenmaal op de ondernemerstrein gesprongen, weet ik inmiddels dat het altijd linksom of rechtsom goed komt. Dat ik weet hoe ik kan bouwen. En dat alles niets anders dan groei is.

Want ik vaar hiermee op de zekerheid van mijzelf. Een weten in mijzelf dat dit mijn pad is. En dat ik het aan het lopen ben.

Een aantal jaren geleden voelde ik mij minder dicht tot mijzelf staan dan de laatste jaren. Want hoewel ik ook toen niet zoveel gaf om materiele zekerheden, was ik toch minder in staat te varen op mijn kompas die ik nu wel degelijk voel.

Want hoewel ik startte in crisistijd met mijn bedrijf en al mijn collega’s me voor gek verklaarden, wist ik dat ik dat soort zekerheden nooit ergens kon krijgen. Een jaar na dato stond het oude kantoor waar ik had gewerkt leeg vanwege een grote reorganisatie, ik bedoel maar. Toch hield ik het met mijn bedrijf best binnen de lijntjes. Ik deed mijn ding en had een bloeiend bedrijf. Maar mezelf erin helemaal centraal stellen, de echte grote dromen realisatie toestaan… Nee, ik moet eerlijk zeggen dat dat niet het geval was. Misschien voer ik daarmee destijds ook op de zekerheid van hoe ik toen aan het ondernemen was, zonder een schaalbaar aanbod en enkel 1:1.

“Success is never certain. It never comes without risk. Even if you’re the smartest or the hardest working, there’s no guarantee of anything. The people who go on to do great things in their lives know this”. Gary John Bishop.

Totdat het klaar was. En ik wist dat er meer in het vat zat. Want waarvoor was ik nou ondernemer geworden? Om toch zeker hele gave dingen te doen? Bij mij kwam het punt na een aantal overlijdens in mijn familie. Door letterlijk stil te staan ging ik ook nadenken over mijn bedrijf. Why wait?
Dus ging alles op de schop en had ik geen enkel probleem mijn oude bedrijf vaarwel te zeggen. Het heeft veel voor me betekend, alle mensen die ik heb mogen helpen zijn me dierbaar maar ik wist ook dat het tijd was om verder te gaan. Om mijn licht verder te mogen laten schijnen.

En dat vond ik dus helemaal niet spannend om te doen. Want die zekerheid van, dit moet ik nu gewoon doen ongeacht de uitkomst, die voelde ik heel sterk. Een weten, een zekerheid, dat er meer mogelijk zou zijn dan dat er nu was.

En dat verlangen, om iets ten diepste te willen doen of neerzetten, die heb je vooral te voelen.

Afgelopen week was niet mijn tofste week ever. Ik had keelpijn, mijn stem liet het afweten en er spelen wat familiezaken. En ik was moe. Zo moe dat ik op donderdagmiddag eerder ben vertrokken van kantoor en in bed ben gekropen. Het kon dus echt beter. Maar nu is het een nieuwe week, the sun is out there en weet ik weer even dat dit zo’n shift is waar ik doorheen moet. Ik heb me eraan over gegeven omdat weerstand meestal niet helpt. En nu weet ik waarom dit is. Het eerste half jaar van 2019 zit er bijna op. Ik maakte intern alvast de balans op. Omdat ik schoon schip wil maken voor het 2e half jaar van 2019. Omdat er zoveel moois aankomt. Zo ga ik mijn eerste eigen event geven, komt er een geheel nieuwe challenge en zie ik mijn klanten door net zulke gave ontwikkelingen gaan.

Waarbij alles dus weer op die shift aankomt. Groeien naar een volgend level. En we hiermee soms keihard door groeipijnen gaan. Als we dat nu weten, is de rest van het drama misschien niet eens nodig. 😉

Dus, vaar jij op zekerheid? Op welke manier?

Wil je met me delen hoe dit voor jou werkt?

In the comments hieronder kun je jouw reactie delen.

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven