Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden - Chanthal Hagedoorn
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden

De afgelopen dagen heb ik me 2 dagen onder gedompeld in mijn eigen bedrijf, samen met een groep van zo’n 20 andere ondernemers bij mijn eigen coach. Heerlijke dagen waren dat! Ik kom dan altijd helemaal geïnspireerd terug, zie weer exact waar ik wel wat gas op mag geven en waar ik juist wat meer de rem op mag hebben.

Sommige mensen kijken me vreemd aan als ik dit vertel, zijn ze verbaasd dat ik me ook altijd nog laat coachen. Maar ik ben toch niet uitgeleerd? Ja, ik heb vele opleidingen, trainingen omtrent coaching en business gevolgd. En voordat ik businesscoach werd eerst jarenlang een goedlopend ander bedrijf gehad. Het is niet zo dat ik niet weet waar ik het over heb. Maar je kan jezelf maar tot op zekere hoogte coachen, he? 😉

Wat je niet weet, weet je niet. Wat je niet ziet, zie je niet. Mijn coach ziet meer voor me dan ikzelf, terwijl ik mezelf toch behoorlijk goed ken. Mijn bedrijf groeit ieder jaar nog door, doordat ik me laat coachen. Ik heb verschillende leermeesters gehad die ik enorm dankbaar ben, allemaal met hun eigen expertise. Op de momenten dat ik me niet liet coachen deed ik wel van alles, maar groeide ik niet zo hard door. Nu hoeft dat natuurlijk ook niet altijd. Het is heel fijn om tussendoor, in de groei naar verschillende fases van je bedrijf, af en toe ook even stil te staan en om je heen te kijken. Even voelt hoe iets voor je is. En weer even kijkt naar je eigen doelen en waarom je deze ook alweer hebt.

In een goede coaching relatie is hier ruimte voor. Waarbij ik wel echt vind dat naarmate je verder groeit in je ondernemerschap en doorgroeit naar een nieuwe fase in je bedrijf, je mate van zelfleiderschap hierin mee dient te groeien.

Ik reik mijn klanten bijvoorbeeld van alles aan, ik weet welke route leidt naar succes, maar we hebben eerst aan de voorkant samen te bekijken welk succes jij nastreeft, wat dit voor jou is, en wat je bereid bent hierin te doen. Hierin zie ik nog wel eens een discrepantie. Wel een bedrijf met een omzet van een ton willen, maar als puntje bij paaltje komt niet willen doen wat hiervoor nodig is. Daar ben ik dan altijd heel eerlijk in.

Die route is overigens niet 1 route. Er is geen one size fits all. Dat kan gewoonweg niet. Er zijn wel zaken die slim zijn om te doen en andere zaken wat minder. Maar er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden, en daarin heb je te kiezen welk pad de jouwe is.  De prioriteiten liggen vaak wel verkeerd, er gaat vaak zoveel tijd verloren waardoor de effectiviteit op een dag minimaal is. Met als gevolg dat je geen voldaan gevoel hebt over je acties, je op een zeker moment gefrustreerd raakt en het gewenste resultaat uitblijft.

En, een niet geheel onbelangrijke, kies ook in ieder geval een van de paden die er zijn. Bij de ene doe je er iets langer over om in Rome te komen, bij de ander ben je er wat sneller. Dat is allemaal oké. Maar, kies in ieder geval. En ga lopen op dat pad. Je kan uren, dagen, weken of zelfs maanden bij dat kruispunt blijven staan omdat je het allemaal nog niet weet, maar daarmee kom je zeker niet in Rome.

Ik moedig mijn klanten dus altijd aan om eerst in beweging te komen, omdat beweging zorgt voor nieuwe mogelijkheden, zienswijzen en groeimomenten. Er is namelijk geen eindproduct dat je hebt te creëren. Je schaaft bij ‘along the way’. Je aanbod groeit met je mee naarmate jij groeit, net zoals je ideale klant.

Dan zou het toch wel eeuwig zonde zijn wanneer jij jouw kennis en kunde niet of matig verspreidt om mensen te helpen die nu al graag klant bij je willen worden. Alleen omdat jij nog bij dat kruispunt staat. Dus kies een pad, en als dit pad dus iets anders is dan het gros doet, betekent het niet perse dat je verdwaald bent.

Nu is er wel degelijk een route die slim is om te doen, maar daarin zitten nog heel veel opties waarin jij hebt te kiezen. Wat past bij jou, waarin jij goed bent. En vooral, hoe jij wilt werken. Jouw bedrijf is van jou. Jij bent de eigenaar. Vorm het zoals jij wilt dat het moet zijn. En jij bepaalt wat jij wil doen om jouw zakelijke droom werkelijkheid te laten worden. Maar pas op, , als je eenmaal door hebt wat werkt voor je, is het verslavend. 😉 Want ja, eenmaal in Rome beland, bedenk je je opeens dat Florence toch ook wel erg mooi schijnt te zijn.  En dat is helemaal oké. 😀

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven