Corona, wat brengt het je? - Chanthal Hagedoorn
Blog Corona

Corona, wat brengt het je?

In de klas van mijn dochter zijn 7 zieken. Daar hoestte een kindje ook behoorlijk. Even was er schrik, zou het corona zijn? Maar nee, het bleek de mexicaanse griep te zijn. Je weet wel, die pandemie die later toch geen pandemie meer werd genoemd, omdat het achteraf allemaal bleek mee te vallen.

Ik probeer me dan nu ook rustig te houden. Ik ben niet zo snel bang maar dit betekent niet dat ik mijn ogen dan maar sluit voor wat er gebeurt. De beelden uit de Italiaanse ziekenhuizen zijn verschrikkelijk, net zoals de spraakclip van een huilende verpleegster die een noodkreet slaakt, omdat de situatie onhoudbaar is.

Het houdt ons allemaal in zijn greep. En de een wordt er onrustiger door dan de ander. Met mijn bedrijf dien ik keuzes te maken vanuit een helicopter-view. Zo zou ik a.s. vrijdag een training geven voor deelnemers aan een van mijn trajecten. We komen dan samen met een club van niet meer dan 10 personen, gezien de richtlijnen (onder de 100 man) van het RIVM “mag” deze doorgaan. Toch heb ik de dag verplaatst, omdat ik uitga van verschillende zienswijzen en belangen. Zo zou iemand die liever niet wil komen door dit virus, om welke persoonlijke reden dan ook, deze dag moeten missen. Bovendien heb je er maar op te vertrouwen dat een ander net zo omgaat met de richtlijnen en hygiëne als dat je zelf doet. Dus dan heb ik de keuze voor iedereen te maken.

Daarbij wordt geadviseerd om sociale bijeenkomsten zoveel mogelijk te beperken. Hoe je hier ook over denkt, als bedrijf zijnde heb je overkoepelende maatregelen te nemen.

En is het heel jammer dat de dag niet doorgaat, maar absoluut geen ramp. We stellen het gewoon een paar maanden uit.

We vegen massaal onze agenda zoveel mogelijk leeg, er wordt veel thuis gewerkt en meetings die online mogelijk zijn vinden op deze manier plaats.

Als ondernemer kun je hier ook ontzettend creatief mee omgaan. Zo ga ik vrijdag de meeting deels online plaats laten vinden. Niet ter vervanging, want de echte live dag gaat er echt nog wel komen, maar om toch te meeten met mijn deelnemers en ze zoveel mogelijk voort te kunnen helpen op dit moment.

 

Corona, wat brengt het je?

 

Dus buiten het feit dat er om jou heen allerlei zaken gebeuren waar je niet direct invloed op hebt, waarvan je misschien denkt dat het virus (en alle maatregelen door de overheid) je van alles afneemt, je hier misschien wel wat recalcitrant van wordt of als je juist jouw persoonlijke maatregelen neemt om verdere verspreiding te voorkomen… Kun je als ondernemer dit hele gebeuren misschien ook zien als iets dat je ook wat brengt.

Natuurlijk is het verschrikkelijk als je een horeca zaak hebt en je omzet keihard achteruit ziet gaan of nog erger, dat je zaak dicht moet. Musea die nu noodgedwongen de deuren sluiten. Maar je kan je altijd afvragen wat erger is. Daarbij zijn de meeste ondernemers ontzettend veerkrachtig. En zie ik ook fantastische initiatieven ontstaan.

Zo wordt er bij een poppodium in onze stad een grote livestream megafestatie gehouden van het evenement Vroeg Zat. Het maakt niet dat alle afgelaste optredens opeens geen strop zijn en ook de artiesten in deze hard worden geraakt, maar het maakt wel dat het poppodium laat zien betrokken te zijn met haar gasten door deze virtuele voorstelling. Dit wordt gewaardeerd en is belangrijk voor welke klantrelatie dan ook. Ook zijn er musea over de hele wereld waar je een virtueel museum bezoek kunt boeken.

Dus je zou kunnen zeggen dat hierin ook kansen liggen. Zeker voor jou, omdat ik weet dat de meeste mensen die op mijn maillijst staan geen fysieke zaak hebben zoals bijvoorbeeld een horeca zaak waar mensen in grote getale samen komen. Kijk dus eens in jouw business waar voor jou hier de kansen liggen. Bekijk de mogelijkheden eens opnieuw. Zeker wanneer je nu even minder werk of andere sociale activiteiten hebt en er als vanzelf meer tijd voor reflectie komt.

Misschien is het zo dat het coronavirus ons dwingt om terug te keren naar onszelf. Nu we steeds meer worden “afgesloten” van de buitenwereld, kunnen we niets anders doen dan naar binnen keren. En de verbinding nog meer leggen met de naasten om je heen. Je partner, je kinderen.

Je wordt hierin geconfronteerd met je eigen angsten, met jouw eigen mate van vertrouwen, jouw eigen handelen en wederzijdse afhankelijkheid van elkaar. Ben je bang? Boos? Gelaten, laconiek, verdrietig of kalm? Allemaal emoties die veel zeggen, maar niet zozeer over het corona virus maar alles over jou. Misschien mag je het hele corona gebeuren zien als een bewustwordingsproces.

Wat zal van hieruit ontstaan? Kun je in de onmogelijkheden ook de mogelijkheden zien? Heb je opeens tijd om eindelijk je website eens helemaal af te maken, om contacten (online en telefonisch) te leggen met potentiële klanten, misschien wil je zaken overdenken, dat programma af te schrijven, een weggever ontwikkelen, je kennis online te vermarkten en zaken te digitaliseren. En maak het ook niet groter dan nodig.

Je hoeft niet eerst een heel online programma met tig modules klaar te hebben staan, voordat je online pas iets kunt aanbieden. Jij hebt vast ook al opdrachten of werkvormen liggen die jij vrij makkelijk kunt digitaliseren. Met skype of zoom, webinarsoftware of via een facebook live in een besloten groep kom je ook een heel eind in de contacten met je klant. Maak het niet te ingewikkeld en probeer het gewoon eens.

 

PS: Dit zijn 2 manieren waarmee ik je kan helpen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf dat past bij jou. Kijk maar of er iets voor je bij zit:

  1. Luister hier mijn Hoogvliegers Podcast. En vind je het tof? Abonneer je dan gelijk en laat hier even weten wat je ervan vond, thanks! 😊
  2. Wil je meer vervulling en winst in je business ervaren door het creëren van een definitieve waarde omslag in je positionering en mindset en nu echt doorgroeien? Boek dan hier je call met me voor mijn jaarprogramma.

Zo ga ik naast het runnen van mijn business klaarblijkelijk ook mijn kinderen de aankomende twee weken zoveel mogelijk thuis onderwijs geven. Wie weet ontdek ik nog geheel nieuwe kwaliteiten in mijzelf 😉. Maar zonder dollen, ik kan me voorstellen dat dit alles je serieus bezig houdt en je hierover zou willen delen en/of misschien businesswise vragen hebt. In mijn besloten community voor vrouwelijke ondernemers Businessplatform voor hoogvliegers ben je meer dan welkom en zal ik hierover een speciaal topic openen.

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven