Angst kan zowel een gif als een medicijn zijn - Chanthal Hagedoorn
Blog Angst

Angst kan zowel een gif als een medicijn zijn

Iedereen die instapt in een traject bij mij, voelt in een zekere mate spanning. Mijn klanten zeggen bijna allemaal ‘ik vind het heel spannend en ik ga het toch doen’.

Dat begrijp ik maar al te goed en misschien herken jij het ook. Als je ergens een grotere investering in gaat doen, is dat spannend. Bovendien weten mijn klanten dat als men instapt ze aan de vooravond staan van iets nieuws. Het is een beetje zoals in de achtbaan zitten en het karretje langzaam omhoog kruipt via de rails, tot het kantelpunt bovenin… dan voel je ook spanning, je weet ook ‘daar ga ik’.

Maar dan, dan ga je dus en dan zit je in de trein. Waarbij dat kantelpunt daar bovenin by far het meest spannend is. Daarna vervolg je de route. Die ook echt niet altijd zonder verdere hobbels zal verlopen, maar waarbij je wel gaat. En je daarom ook hoogtepunten zal mee maken.

Ik maak me eerlijk gezegd altijd een beetje zorgen als iemand het niet spannend vindt. Dan vraag ik ook altijd even goed door hoe het zit bij iemand en onderzoek ik of degene echt op haar plek is in mijn traject.

 

Angst kan zowel een gif als een medicijn zijn.

 

Want een goed gedoseerde hoeveelheid angst is goed als aansporing. Bodo Schafer zegt in zijn boek ‘De wetten van de winnaars’; Met angst is het net als met gif. Teveel ervan is verlammend en dodelijk, maar een beetje angst kan als een uitermate werkzaam medicijn worden toegepast.

Ik herken dat zo. Want als ik iets een beetje spannend vindt, is dit een goede impuls. Zolang ik voel dat ik wordt uitgedaagd, wat aan de grenzen van mijn comfortzone mag dansen, blijf ik in beweging.

Voor mijn allereerste live event vorig jaar voelde ik mij zo ontzettend zenuwachtig. Van angst en spanning heb ik de nacht ervoor amper geslapen en zat ik nog aan mijn presentatie te sleutelen (ik weet het, totaal niet helpend, maar zo ging het 😉). Maar ik voelde ook zo duidelijk dat dit event iets zou zijn waarmee ik weer in mijn grotere jas mocht stappen. Logisch dat deze me nog niet direct als gegoten zat. Maar ik wist wel dat ik het moest doen en dat deze gevoelens er nu eenmaal bij hoorden. Het markeerde voor mij weer een stap in mijn business.

Als je helemaal geen enkele angst voelt voordat je een nieuwe stap zet, is dat een aanwijzing dat de stap die je van plan bent te gaan zetten een te kleine stap is voor je.

Angst kun je dus zien als een bevestigend signaal dat je op de goede weg bent. Het maakt dat je groeit.

Wanneer heb jij je voor het laatst angstig gevoeld? Vond je iets heel spannend om te doen en heb je het toch gedaan? Leuk als je jouw ervaring met me deelt.

 

PS:

Dit zijn 2 manieren waarmee ik je kan helpen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf dat past bij jou. Kijk maar of er iets voor je bij zit:

  1. Luister hier mijn Hoogvliegers Podcast. En vind je het tof? Abonneer je dan gelijk en laat hier even weten wat je ervan vond, thanks! 😊
  2. Wil je meer vervulling en winst in je business ervaren door het creëren van een definitieve waarde omslag in je positionering en mindset en nu echt doorgroeien? Boek dan hier je call met me voor mijn jaarprogramma.

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven