Als je omgeving je niet begrijpt - Chanthal Hagedoorn
Blog Als je omgeving je niet begrijpt

Als je omgeving je niet begrijpt

Dit weekend heb ik het weer meerdere keren gehoord. Ondernemers voelen zich soms eenzaam en niet begrepen. En laat ik daar direct bij zeggen dat dit niet altijd is en zeker niet voor iedereen zal gelden.

Toch zijn de meeste gedreven ondernemers die ik ken veel bezig met hun bedrijf. Het zijn vaak creatievelingen en visionairs, werken hard en werken soms liever een weekend door dan een weekend te gaan feesten. Als je geen ondernemer bent en niet bezig bent serieus je bedrijf op te bouwen, dan begrijp je dit vaak niet.

Nu hoeft dit niet zo erg te zijn, maar het kan wel lastig zijn als in je relatie je partner jou niet volgt. Of je merkt dat je zo bent gegroeid in je ontwikkeling dat je niet meer ‘levelt’ met je vrienden. Dit was dit weekend een van de verhalen die werd ingebracht op het seminar van Eelco de Boer waar ik ben. Ik schrijf de zalige zoete zondagse zinnen dit keer voor je vanuit een hotel in Amsterdam. 😊

Zo was er een dame die vertelde dat ze altijd ontevreden was. Ze wilde steeds meer en het was nooit genoeg. Ze was sowieso veel ondernemender als haar partner, hij verzuchtte regelmatig of het nou nooit goed genoeg was of waarom ze altijd maar op reis wilde. En het gaat natuurlijk niet om dit specifieke verhaal, maar ik deel het om een voorbeeld te geven.

De dame had zichzelf namelijk ook als ontevreden bestempeld, want zij wilde altijd maar meer… Meer met haar bedrijf, nieuwe ideeën, erop uit trekken, verre vakanties met haar gezin, etcetera. Als het voor je partner allemaal niet zo hoeft, kun je al gauw het idee krijgen dat het allemaal aan jou ligt. Dat jij zoveel wilt. Alsof het lijkt alsof iets nooit goed genoeg is voor je.

Ik herkende wel wat in haar verhaal en misschien jij ook, Ingrid? Voor je het weet zit je met een enorm schuldgevoel, of dit nu naar je partner, je kinderen, vrienden of familie is.

Want ja, je bent ook veel bezig voor je bedrijf en het werk is nooit echt klaar, nietwaar? Dus je kunt ook nog wel ergens begrijpen dat het voor de ander niet altijd makkelijk is.

Hoe ga je ermee om als jouw omgeving je niet begrijpt?

Ik wil je graag iets zeggen hierover. Mocht je hierin ook maar iets herkennen, op welke manier dan ook, dan is dit voor jou.

NEE:

  • Je werkt niet teveel
  • Je wilt niet teveel
  • Je bent niet ontevreden
  • Je hoeft niet anders te worden

Wat er aan de hand is, is dat jij van andere zaken energie krijgt dan je partner, vrienden of familie. En daar is helemaal niks verkeerd aan. Het een is niet beter of slechter dan het ander. Maar als jij in jouw omgeving de enige ondernemer bent, kun je je wel een vreemde eend in de bijt voelen. En het idee krijgen dat jij je aan hebt te passen. En dat geeft hoe dan ook wrijving. Want of je past je aan of je doet dit niet en dat geeft ook op een zeker moment wrijving in de relatie met een ander.

Een niet-ondernemer zal nooit helemaal begrijpen hoe het werkt en hoe het is om een eigen onderneming te hebben. Dat jij van niets iets gemaakt hebt en je door het ondernemerschap in sneltreinvaart hebt ontwikkelt. Een echte ondernemer is altijd beter om te bedenken hoe iets beter kan, waar iets meer kan, waar iets anders moet. Is creatief, innovatief. Dan zijn supergoede eigenschappen voor een ondernemer. Die jouw bedrijf verder gaat brengen. Dat heeft dus nada, noppes, niks met ontevredenheid te maken. Sterker nog, ik geloof zelfs dat het een levensenergie is om jouw bedrijf hiermee constant te voeden.

Wat wel belangrijk is, om aan de mensen die voor jouw belangrijk zijn, uit te leggen hoe iets voor jou werkt en waarom dit voor jou belangrijk is. Dit gesprek vergeten we vaak te voeren in de hectiek en waan van de dag. Vertel waarom iets voor jou belangrijk is. Vertel waarom je bepaalde keuzes hebt te maken. Ga er niet vanuit dat de ander het al wel zal snappen. Waarom je op zondag nog even aan het werk wilt, waarom jij een aantal dagen weg bent voor je bedrijf, waarom je niet naar dat ene feestje gaat, waarom jij naar verre oorden wilt reizen of waarom je slecht bent in gesprekjes over koetjes en kalfjes.

Leg uit aan die mensen die belangrijk voor je zijn en waar je van houdt (dus niet daarbuiten, belangrijk detail!)  waarom dit voor jou belangrijk is, waar je naartoe aan het werken bent en het zal een hoop onrust schelen.

Bovendien denken de meeste vooruitstrevende ondernemers die ik ken toch op een andere manier. Ze zijn ‘driven’, zelfbewust, hebben een zekere mate van zelfleiderschap, zijn autonoom en hebben ook oprecht die behoefte zichzelf steeds te ontwikkelen. Niet iedereen heeft zo ontzettend die behoefte en daarin kan soms in bepaalde relaties scheefgroei gaan zitten. Hoe eerder je dit doorhebt en weet dat dit gewoon een gegeven is, kun je uitleggen aan de ander waarom iets voor jou belangrijk is, waarom je liever bezig bent met het lezen van een boek of het luisteren van een podcast en wanneer bepaalde zaken nog even aandacht vragen in je bedrijf.

Hoe sneller je hier zelf oké mee bent dat dit nu eenmaal zo is, zal het minder een probleem voor je zijn. Ik bedoel hiermee niet dat alles maar moet wijken omdat jij een business te runnen hebt, maar het is wel zo prettig dat de mensen die er toe doen voor jou in ieder geval begrijpen waar je mee bezig bent. Natuurlijk dient er in een relatie een bepaald evenwicht te zijn en doe je ook dingen voor elkaar, dat is niet de essentie van wat ik hier wil zeggen.

Waar jouw motortje van aan gaat, is gewoon van een andere brandstof dan die van mensen om je heen. Jij hebt jezelf als ondernemer te blijven voeden met dat wat voor jou werkt. Dat betekent ook dat je bepaalde zaken liever met anderen zult willen bespreken dan je oude vertrouwde omgeving. Het mooie aan het ondernemerschap is dat je netwerk enorm vergroot. Dus mocht je je soms eenzaam voelen als ondernemer, ook al heb je collega’s of een team waar je mee samen werkt, zorg ervoor dat je een clubje mensen om je heen verzamelt waar jij echt mee connect. Die op eenzelfde golflengte zitten en waar je bij wijze van spreken tot diep in de nacht mee kunt bomen over je business. Zij zullen het tof vinden en je daarin begrijpen, je upliften en je de beste adviezen geven.

Leg dus uit welke keuzes jij hebt te maken in je leven aan de mensen die je lief zijn omdat je ondernemer bent en een bedrijf hebt op te bouwen. Maar verwacht niet dat zij jou helemaal zullen volgen in al je ideeën en braindumps. Dat zullen ze namelijk niet gaan doen. En dat hoeft ook niet. Weet waar en bij wie je wat kunt halen en geven, and it’s no problem. 😊

 

PS.
Dit zijn 2 manieren waarmee ik je kan helpen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf dat past bij jou. Kijk maar of er iets voor je bij zit:

  1. Luister hier mijn Hoogvliegers Podcast. En vind je het tof? Abonneer je dan gelijk en laat hier even weten wat je ervan vond, thanks! 😊
  2. Wil je meer vervulling en winst in je business ervaren door het creëren van een definitieve waarde omslag in je positionering en mindset en nu echt doorgroeien? Boek dan hier je call met me voor mijn jaarprogramma.

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven