Een inschrijving bij de KvK maakt je nog geen ondernemer. - Chanthal Hagedoorn
Blog Inschrijving KvK

Een inschrijving bij de KvK maakt je nog geen ondernemer.

Een paar jaar geleden wilden wij heel graag een moestuin. Met dat de kinderen kwamen, kwam het verlangen steeds meer om onze eigen groenten te verbouwen. Lekker gezond! En mijn man had in zijn jeugd ook altijd een moestuin gehad naast zijn ouderlijk huis en miste het om in zo’n tuin bezig te zijn en de groenten vers van het land te halen.

Ik zag het ook al helemaal voor me. Samen met de kinderen naar het land fietsen, lekker rommelen in die tuin, de kinderen die lekker met een eigen schepje en water in de weer konden en iedere week verse groenten op ons bord. Vol enthousiasme schreven we ons in voor een volkstuintje. Na enige wachttijd was het zover. We kregen een stuk grond toegewezen van 100m2. Dolblij waren we ermee!

Toen we er gingen kijken schrokken we wel even, want we moesten het stuk grond nog helemaal klaar maken. Maar hey, dat zou ons lukken. Dus het hele stuk werd omgespit en toen we de blaren op onze handen hadden staan leek het eindelijk ergens op. Nu kon het grote plan beginnen. Wat zouden we waar neerzetten?

Er moest sla in, bonen, courgettes, boerenkool, wortels, meiraap, aardappelen en nog veel meer…(natuurlijk e.e.a. in het betreffende seizoen). We waren niet te stuiten. En eerlijk is eerlijk, het zag er prachtig uit en onze eerste groenten van het land smaakten heerlijk.

En toen kwam de zomer, het werd heet en we moesten flink wateren. Iedere dag naar het land. De beestjes uit je tuin halen, op tijd je groenten oogsten enzovoort. Maar, we gingen ook op vakantie. En ja, iemand zou wel voor ons wateren, maar iemand zorgt natuurlijk niet zo voor je tuin als je zelf doet.

Toen we terug kwamen van vakantie stond de tuin vol onkruid. Weer moesten we volop aan de slag en de tuin klaar maken voor de winter. Ook kregen we betere ideeën, vonden we zelf. We hadden immers nu wat ervaring, al was dit nog maar net, we zagen de mogelijkheden! Het moest niet zomaar een moestuin zijn, nee, het moest via permacultuur (zoek maar op via google als je hier nog nooit van gehoord hebt 😉). We hadden een boek gelezen en dat leek ons fantastisch.

We probeerden eens wat in de moestuin, maar vonden ook dat we die kennis eerst beter moesten opsnuiven. Want er waren zoveel mogelijkheden. Daarbij gingen de kinderen ook op sport, vonden ze de tuin wateren al lang niet meer zo leuk als in het begin, vroeg ons werk aandacht en leek er steeds minder tijd en aandacht te zijn voor onze moestuin. Eerlijk gezegd had ik er soms helemaal geen zin meer in, in die hele tuin. Waarom wilden we dit ook ooit weer?

Dus na nog wat aangemodderd te hebben moesten we een jaar later concluderen dat het toch al met al wel bewerkelijk was, zo’n moestuin. En niet zo in ons leven paste als dat we vooraf dachten. Ik was blij dat ik af en toe weer een zakje groenten uit de supermarkt kon halen dat al gesneden en al was.

Het heeft nog even geduurd om het besluit echt te maken, maar met dat we ons toenmalige huis te koop zetten, hebben we ook onze moestuin gedag gezegd.
Nu hebben we een tuin, waar een heel klein stukje bestemd is voor wat sla, tomaatjes en kruiden. Heerlijk overzichtelijk, wat past binnen ons drukke leven. Perfect!

Nu zul je denken, waarom vertel je dit allemaal, Chanthal?

Nou, dat is omdat ik hetzelfde zie gebeuren bij ondernemers die (her)starten met een bedrijf of een nieuw concept. Eerst begin je heel enthousiast, je kunt niet wachten en bent in volle overtuiging dat je een heel goed plan hebt en dit wel even zult fixen. En dus denk je niet al te lang na, je begint maar gewoon. En je zult mij nooit horen zeggen dat dit geen goed idee is, want dat is het wel.

Maar net als wij met onze moestuin, ga je door stappen te zetten steeds meer mogelijkheden zien. En ook dat is nog prima. Maar omdat wij vonden dat onze moestuin wel aan een bepaalde standaard moest voldoen (de permacultuur) terwijl we nog niet eens de basis van het moestuinieren onder de knie hadden (zie de catastrofe in de zomer met een overwoekerende tuin), ging al gauw de lol ervan af en lukte eigenlijk niks echt goed.

 

“Een inschrijving bij de KvK maakt je nog geen ondernemer”

 

Bij ondernemers zie ik vaak dat ze een super begin hebben. Er worden investeringen gedaan, er moet een nieuwe website, soms zelfs een branding en men gaat staan shinen op social media. Allemaal niks mis mee hoor.

Maar ja, als het je ontbreekt aan een duidelijk plan, een strategie, net zoals wij met onze tuin dan kun je wel heel druk zijn in je tuin/bedrijf (of enkel in je hoofd) maar levert het je net niks op. Dan kom je tot een punt dat je bedrijf jou leidt in plaats van andersom.

Net zoals onze tuin feitelijk de regie over ons had, want wij hadden ons er wel op verkeken. En heel eerlijk, het hele moestuingebeuren ook wel wat geromantiseerd.
Maar net zoals onze inschrijving destijds voor een volkstuin ons nog geen volleerde moestuinierder maakte, maakt een inschrijving bij de Kamer van Koophandel je ook geen volleerde ondernemer.

Want het klaar maken en omspitten van die tuin was nog maar het begin. Net zoals een aanbod optuigen, een website inrichten ook nog maar het begin is van je bedrijf. Daarna begint het pas. En dien je een plan te hebben en vol te houden. En je kunt alleen maar volhouden als je ergens regie over voelt.
Wij hadden een overwoekerde tuin. Jij misschien een overwoekerd bedrijf of hoofd.

En als je dan stiekem je plannen ook nog wat hebt geromantiseerd, dan kun je van een koude kermis thuis komen. Het mooie is, je kunt altijd weer een keuze maken. Ruimte scheppen.
Want dat onze moestuin toen niet lukte, ligt helemaal niet aan het feit dat we dit niet goed zouden kunnen. Het lag wel aan het feit dat:

  1. We veel te groot zijn gestart met 100m2.
  2. We vergaten dat we totaal geen ervaring hadden en alles nog moesten leren en dit ook nog eens meteen heel goed wilden doen.
  3. We hadden geen echt plan, zagen wel alle mogelijkheden en wilden ook veel. 😊
  4. De tuin niet naast ons huis lag, de ideeën te groot, en het dus op een zeker punt als een opgave voelde om ernaartoe te gaan en we op het laatst helemaal niet meer gingen. En erger nog? We voelden ons mislukt.

In je bedrijf is het niet anders hoor. Ik kan bovenstaande punten exact zo op ondernemers leggen. Want als je eenmaal vol enthousiasme bent gestart zie ik ondernemers op een zeker punt (de een iets eerder dan de ander):

  1. Starten met een veel te groot aanbod. Allerlei pakketten. Voor ieder wat wils, toch?
  2. Vergeten dat ze (nog niet zoveel) ervaring in het ondernemen hebben of in het concept dat ze willen starten en dit meteen heel goed (lees: perfect) willen doen.
  3. Er geen echt plan ligt en teveel tegelijk al wil opzetten. Daarbij gaan ze ook (zeker online) steeds meer mogelijkheden zien en willen ze ook heel veel (lees: meteen een podcast, een blog, een nieuwe website en branding, adverteren, nog weer ergens een cursus volgen en het liefst ook allemaal tegelijk).
  4. Je bedrijf van je af komt te staan. Het is allemaal te veel, te groots. Was je idee nou wel zo goed en waar moet je beginnen? Je voelt je mislukt.

En als je dit nu inziet bij jezelf, of merkt dat je veel te hard van stapel loopt of op een ander punt uit dit blog iets bij jezelf herkent. Merk het dan op en doe er iets mee. Want je plannen zijn niet slecht, je ideeën zijn niet verkeerd, jij bent goed in wat je doet, alleen je pakt het misschien niet zo slim aan. Waardoor je misschien ook het plezier verliest of het je onzeker maakt.

En ik houd van enthousiaste ondernemers die er vol voor gaan, echt. Ik wil je hierin ook zeker niet afremmen. Het betekent alleen niet dat je alles tegelijk moet doen. Parkeer soms de mogelijkheden die je ziet en zet eerst 1 aanbod in de markt. Gericht op de persoon (ideale klant) waar jij het allerliefste mee wilt werken. Simpel he? Ik houd namelijk ook enorm van simpel. 😊

Wanneer je het stap voor stap doet, voel je dat jezelf ‘in the lead’ bent, in plaats van dat je bedrijf jou en jouw gevoel leidt.
En dan zal je ook, net zoals wij met onze versimpelde moestuin aan huis, oogsten wat je zaait.

 

Dit zijn 2 manieren waarop ik je kan helpen met het opbouwen van een succesvol bedrijf:

  1. Wil je meer vervulling en winst in je business ervaren door het creëren van een definitieve waarde omslag in je positionering en mindset en nu echt doorgroeien? Boek dan hier je call met me voor mijn jaarprogramma.
  2. Iedere maand gaan kort de deuren open voor de LevelUP! Mastermind. Iedere maand staat in het teken van een ander topic. Je krijgt iedere maand een masterclass over dit topic, een Q&A waar je me al je vragen over business en persoonlijke groei mag stellen, een daadwerkelijke online mastermindsessie waar je zelf je case inbrengt, en iedere maandag een korte live van mij om je een boost te geven voor de week die komen gaat in een besloten facebookgroep. Daarnaast krijg je nog vele extra’s van me daar en toffe bonussen.
    Je kan per maand in- en uitstappen. Check it out! 😊

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven