7 must-knows voor je marketing - Chanthal Hagedoorn
7 must-knows voor je marketing Chanthal Hagedoorn

7 must-knows voor je marketing

Je kan online ontzettend veel vinden over marketing en de middelen die je hiervoor kunt inzetten. In de basis zijn een aantal basiselementen enorm belangrijk. Daarom zet ik in deze blog de 7 must-knows voor je marketing op een rijtje.

 

COMMUNICATIE EN ACTIES

Bij deze must-knows gaat het niet zozeer over middelen, maar veel meer over communicatie en acties. Wat is goed om te delen. Waar dien je op te letten in je communicatie. En welke acties passen bij de verschillende fases van bedrijfsgroei. 

 

DE 7 MUST-KNOWS

Over welke 7 must-knows heb ik het:

 

1. GA IN OP DE PIJN VAN DE KLANT

Dit wordt vaak vergeten, met name bij gratis en laag geprijsde producten zoals e-books, workshops en webinars e.d. Ook bij deze producten is het belangrijk dat je ingaat op de pijn van je klant en je hem of haar daarmee confronteert. Zo’n gratis product is bedoeld om mensen aan te trekken en ze te laten doorstromen naar een langere samenwerking. Natuurlijk deel je daarin veel waarde, maar je wil je publiek niet het gevoel geven dat ze hiermee al genoeg weten. Want jij weet dat zo’n instapproduct niet hetzelfde resultaat oplevert als een langere echte samenwerking. Pas dan kun je een transformatie realiseren. Wees daarom niet bang om op die pijn in te gaan en dat te benadrukken. En zorg dat je je  daarbij onderscheidt van je concurrenten.

 

2. VERKOOP DE BESTEMMING

Gratis producten kosten je potentiële klanten geen geld, maar vaak wel tijd. Dat maakt dat je deze producten net zo goed dient te verkopen. Vertel je publiek over de bestemming van je product: wat levert het ze op en waarom zouden ze dit echt willen. Ik zie veel ondernemers vooral uitgebreid over de inhoud van een workshop of training vertellen, dus de reis naar de bestemming. Maar het resultaat, ofwel de bestemming, wordt vaak vergeten of komt minder aan bod. Natuurlijk is die inhoud ook belangrijk, maar niet in eerste instantie. Want met die bestemming creëer je een verlangen waar iemand naartoe wil.

 

3. DEEL JE KERNWAARDEN EN VISIE

Zorg ervoor dat je weet wat je kernwaarden en je visie zijn en deel deze in je marketing, bijvoorbeeld op je ‘over mij’ pagina. Op die pagina hoef je niet je halve CV te delen. Daar wil je juist meer over jezelf delen als persoon en waar je voor staat in een aantrekkelijk verhaal. Inclusief die kernwaarden en je visie. Dat hoef je niet altijd letterlijk te benoemen, maar het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze in tekst en beeld naar voren komen, dat het voelbaar is. Ook op andere plekken van je website en je communicatie. Zo kan jouw ideale klant zich hierin herkennen. Dat mag je gewoon in jip-en-janneke taal doen. Het hoeft geen mooi geformuleerd, ingewikkeld verhaal te zijn. Juist die simpele taal maakt het makkelijk voor potentiële klanten om zich erin te herkennen. 

 

4. ZORG VOOR REVIEWS OP JE SALESPAGE

Mensen nemen makkelijker de meningen van anderen aan dan die van jou. Zorg daarom voor reviews op je salespage. Bij voorkeur in video’s. Zo horen ze daadwerkelijk de woorden van die klant, hoe het voor die persoon is geweest en hoe je hem of haar hebt geholpen. Zeker als je nog maar net bent gestart is dit belangrijk. Je kunt dit ook via pilot trajecten voor elkaar krijgen. Bied je product of dienst gratis of tegen een gereduceerd tarief aan in ruil voor een testimonial. Zo kun je al snel klantervaringen delen en trek je makkelijker nieuwe klanten aan. Maar ook als ervaren ondernemer zal hier aandacht voor moeten zijn. De kracht van social-proof wordt hiermee vaak onderschat.

 

5. ZORG DAT JE AANBOD NIET TE GROOT IS

De product piramide kan een helpend middel zijn om je aanbod mee op te bouwen. Maar het is geen doel op zich. Het is een hulpmiddel om een logische opbouw in je producten te creëren. Zorg ervoor dat je een programma heel sterk in de markt zet en ga van daaruit verder bouwen. Heb je meerdere programma’s en zit daar een opbouw in omdat bepaalde stappen op elkaar aansluiten, wees dan duidelijk in je communicatie en geef helder advies over wat jouw klant nodig heeft. Jij bent de expert en weet hoe jouw aanbod je klant helpt. Een aanbod dat te groot is levert alleen maar keuzestress op bij je klant. Bij te veel twijfel loop je kans dat je potentiële klant helemaal niet kiest. En ook zul jij, als je meerdere programma’s hebt, heel goed de verschillende promotie momenten weg moeten kunnen zetten. Het meest simpele (ik houd van simpel!) is dat je werkt met een signature programma. Een aanbod waar je het allerbeste resultaat mee beloofd voor die klant die jij het allerliefste begeleidt. En waar je volledig in je positionering jouw plek mee inneemt in de markt.

 

6. STOP NIET TE VROEG MET JE PROMOTIE

Blijf bij het lanceren van een product of dienst communiceren tot het laatste moment. Daarbij maakt het niet uit of het een gratis of betaald product is. Veel mensen melden zich pas in de laatste dagen aan dus als jij te vroeg stopt met communiceren, mis jij die potentiële aanmeldingen. Dat kan zomaar 30 – 50% schelen. Schrik dus niet als het stil blijft na je eerste mail. Dat betekent niet dat mensen geen interesse hebben. Het moment was waarschijnlijk net te kort om ze in actie te krijgen en door je reminders creëer je extra momenten om alsnog aan te haken. Blijf doorgaan, stuur reminders en hou vol tot het laatste moment. En dit geldt net zo goed voor live gaan op Facebook of Instagram. In het begin kijkt er waarschijnlijk nog niemand, maar er komt vanzelf een kantelmoment waarbij het aantal kijkers ineens wel gaat groeien. Dan is het zonde als jij al bent afgehaakt en wat anders bent gaan proberen. Business bouwen doe je voor de lange termijn.

 

7. ZORG VOOR ACTIES DIE PASSEN BIJ DE FASE VAN JE BEDRIJF

Ik zie veel ondernemers acties ondernemen die niet passen bij de fase waarin hun bedrijf zit. Er zijn in het ondernemerschap 3 fases:

  • In fase 1 ben je startend. Je bent nog onbekend en van alles aan het uitvinden. In deze fase ga je waarde delen en jezelf zichtbaar maken. Je eigen manieren en strategieën opbouwen. Begin rustig met 1-op-1 klanten zodat je je ideale klant goed leert kennen.
  • Fase 2 is de groeifase. Hierin kun je van 1:1 begeleiding doorgroeien naar groepen of een online training. Dat is nu makkelijker omdat je door het 1:1 werk veel ervaring hebt opgedaan en weet welke dingen je al 100x hebt uitgelegd of verteld. Die informatie, opdrachten en frameworks kun je vervolgens in je programma verwerken. Je hoeft minder te bedenken, omdat je al weet wat werkt.
  • In fase 3 ga je opschalen en bijvoorbeeld ook samenwerken met een team. Diensten worden doorontwikkeld en je marketing wordt verder opgeschaald. Je bent bekender in je markt, hebt marktwaarde opgebouwd en dat ga je in deze fase verder uitbouwen.

Het is daarom belangrijk dat je weet in welke fase jouw bedrijf zit en je acties onderneemt die bij deze fase passen. Een event organiseren is bijvoorbeeld minder slim als je nog in fase 1 zit. Dan heb je meestal nog niet voldoende following opgebouwd om je event te vullen. Hoe snel je door deze fases gaat is verschillend. Geef jezelf de tijd om je ideale klant goed te leren kennen. Wie help je, wat kun jij voor deze klant betekenen en waarin kun jij het verschil maken. Dat bepaalt hoe snel je kan doorgroeien in die verschillende fases, als dat ook echt je doel is. The sky is the limit, maar gun jezelf de tijd om het werk te doen dat nodig is.

 

EN NU AAN DE SLAG!

Tot zover de tips. Ga er lekker mee aan de slag zodat je bedrijf blijft groeien. Kun je hier begeleiding bij gebruiken, boek dan een vrijblijvend gesprek met mij over mijn business jaartraject waar ik je 1:1 begeleid. Boek hier je call.

Chanthal Hagedoorn

De coach voor ondernemers die zichzelf vanuit een kloppende positionering en strategie plek in de markt willen geven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven